Ostali sportovi

Superboul: Smit i Kolmen heroji, Foks ispustio milion $

Superboul:  Smit i Kolmen heroji, Foks ispustio milion $
Superboul: Smit i Kolmen heroji, Foks ispustio milion $

Heroji 48. Superboula su igrači Sijetl Sihoksa, koji su prvu titulu u NFL ligi osvojili pobjedom nad Denver Bronkosima od 43:8, ali imena Malkolma Smita i Derika Kolmena ostaće zlatim slovima ispisana u istoriji američkog fudbala. Oni se nisu borili samo za pobjede, već i sa zdravstvenim problemima.

Predvođeni MVP-jem Malkolmom Smitom i Raselom Vilsonom Sihoksi su pred oko 80.000 navijača u Nju Džerziju obrukali Denver i iskusnog Pejtona Meninga, koji je odigrao jednu od najlošijih utakmica u karijeri. Mening je nekoliko sati ranije proglašen za MVP sezone. Međutim, titulu najboljeg nije opravdao u spektaklu koji su ljubitelji američkog fudbala s nestrpljenjem čekali. Smit je bio MVP, ali to nije njegova najveća pobjeda. On boluje od ahalazije, zbog čega mora da jede ekstremno sporo. Bolest mu je dijagnostifikovana 2009. kada je smršao više od 15 kilograma i bila mu je ugrožena karijera. Ipak, nije se predavao.

"On se borio sa dosta stvari sa kojima obični momci ne moraju da se bore. Teško je. Gledam ga kako jede i zabrinut sam. On mora drugačije da žvaće hranu, mora više da žvaće, da pije više tečnosti. U tijelu ima cjevčice i nije mu lako. On ovo zaslužuje više od bilo koga drugog. On je sada velika inspiracija", rekao je njegov brat Stiv Smit, koji je takođe osvojio Superboul 2008. godine sa Njujork Džajantsima.

Smit je u drugoj dionici duela presjekao pas Meninga, istrčao nazad 69 jardi za tačdaun (22-0) i praktično odlučio Superboul.

"Nikada nisam želio da moje stanje utiče na moju karijeru. Imao sam sreće da budem okružen odličnim ljekarima koji su mi pomogli da se izborim sa tim i zahvalan sam im na tome", rekao je Malkolm Smit.

Ljekari nisu mogli da pomognu Kolmenu. On ne može da čuje huk navijača, sudare igrača, sudijsku pištaljku, riječi trenera i saigrača. Čita sa usana i to dobro radi. Kolmen nije rođen gluv. Sluh je izgubio kao trogodišnjak, ali od sna da igra nije odustao. Učio je akcije napamet, čitao sa usana saigrača koja će se odigrati, trčao sa loptom u naručju brže od drugih... Sada uz pomoć modernih slušnih aparata može da čuje tonove, ali ih ne razaznaje detaljno.

Nakon srednje škole igrao je za University of California Los Anđeles (UCLA), ali na draftu 2012. godine ga nijedan klub nije želio. To ga nije obeshrabrilo. Došao je u ekipu Minesote, koja je željela da im bude pomoćni igrač na treninzima. Međutim, kada je počela sezona nije bio u timu. Otišao je u Sijetl, ponovo kao pomoćni igrač. Gledao je svog idola Maršona Linča i maštao da i on zaigra na velikoj sceni. Uspio je! Ne kao glavni trkač, raningbek, već kao trkač-bloker, fulbek.

Gluv sam od treće godine. Svi su mi rekli da odustanem, ali nisam ih čuo, rekao Kolmen

"Rekli su mi da sam izgubljen slučaj. Svi su odustali od mene. Rekli su mi da jednostavno da i sam treba da odustanem. Ali, ja sam gluv od treće godine. Nisam ih čuo. Sada sam tu. I mnogo ljudi, baš mnogo ljudi, cijeli NFL, svi navijaju za mene. Sve ih čujem", rekao je Kolmen, a prenio sport.blic.rs.

Za sebe kaže da je srećan čovjek.

"Drago mi je što mogu da se bavim onim što volim. A ako mogu da pomognem timu, tu sam. Svakog dana kada se probudim, predamnom je ukazana šansa. Uvijek kažem da me je Bog blagoslovio baš tog jutra da se probudim i dobijem šansu da uradim ono što volim. Naše vrijeme na ovom svijetu je veoma kratko. Može da se okonča sada ili malo kasnije. Baš zato gledam da iskoristim svaku šansu, bilo da je to igranje američkog fudbala ili nešto drugo. Ja sam veoma srećan čovjek", istakao je Kolmen.

Superboul je bila utakmica od milion dolara za trenera Denver Bronkosa Džona Foksa. Taj milion ipak više nije na talonu, s obzirom na to da je jedini uslov da Foks dobije u ugovoru ovakav bonus bio da pobijedi Sijetl. Kako javlja ESPN, Foks, koji ima još godinu dana ugovora u Denveru, imao je razgovore sa Upravom koja mu je ponudila ovaj bonus. Ovaj 58-godišnji trener je do Superbula imao skor 107-85 za 12 sezona, vodeći Denver i Karolina Panterse.

1.

put grad Sijetl je od 1979. i košarkaša Supersoniksa dobio šampiona, Sihoksi su čekali trofej 38 godina

Hrana i piće u brojkama

22,5

miliona kilograma čipsa Amerikanci su pojeli za vrijeme Superboula

1

milijardu i 228 miliona litara piva je popijeno u SAD

8.000

pica su pojeli navijači na stadionu

40.000

hot dogova pojeli su navijači na stadionu

Muzika

Uz obilje skupih reklama spektakl u Njujorku upotpunili su muzikom Bruno Mars, grupa "Red Hot Chili Pappers" i dječji hor. Oni su nastupili u poluvremenu utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije