Šah

Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu

Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu
Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu
B. Tomić

BANJA VRUĆICA - Nada Tešanović, ministarka porodice, omladine i sporta RS, svečano je u nedjelju naveče, na Sportskom stadionu u Banji Vrućici, otvorila 12. prvenstvo Evrope u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta insistira na mladim kadrovima, jer bez mladih neće biti ni dobrih takmičara ni napretka u sportu. Zbog toga je ovo prvenstvo izuzetno značajno; ono će pokazati da su nas posjetili upravo oni koji će u skoroj budućnosti pronijeti slavu šaha", istakla je ona.

Slično uvjerenje iznio je i Pantelija Dakić, predsjednik Šahovskog saveza RS.

"S razlogom očekujem da će smotra najtalentovanijih evropskih šahista doprinijeti još većoj afirmaciji, popularizaciji predivne i čudesne igre na prostorima BiH", rekao je Dakić i podsjetio da su u Tesliću šahovske figure pomjerali svjetski šampioni Mihail Talj, Tigran Petrosjan, Maja Čiburdanidze...

I Teslić ima čime da se ponosi, naveo je Savo Kasapović, načelnik opštine.

"Teslić ima bogatu šahovsku istoriju. Šahovski klub već dugi niz godina visoko kotira, kako u organizacionom smislu, tako i u pogledu postignutih rezultata. Rad sa mladima je kvalitetno organizovan, a rezultati su vidljivi na svakom koraku. Ovim tvrdnjama najbolje u prilog ide činjenica da je teslićka šahovska škola iznjedrila jednog velemajstora, sportistu svjetskog glasa, Borkija Predojevića", s ponosom je naveo Kasapović.

Dodaje kako su ovaj kraj uvijek krasili gostoprimstvo i toplina.

"Da nije tako ne bi se šahovske manifestacije najvišeg ranga održavale upravo ovdje. Mi smo danas na zajedničkom zadatku; na vama je da promovišete šah, takmičite se, a naša obaveza je da vam za to stvorimo najbolje uslove i sve učinimo da vam taj period protekne ugodno.

Posvetite ovih nekoliko dana sticanju poznanstava i razmjeni iskustava", zaključio je načelnik opštine Teslić.

O značaju rada s mladima govorio je i Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije.

"Mi poklanjamo veliku pažnju razvoju šaha među mladima, pa je, između ostalog, naša glavna šahovska aktivnost usmjerena ka uvođenju šaha u škole širom cijele Evrope. U ime, Silvija Danailova, predsjednika Evropske šahovske unije, pozivam ljude od uticaja da podrže naše napore", istakao je Šakotić.

Nakon proglašenja 12. prvenstva Evrope u ubrzanom i brzopoteznom šahu, čiji su pokrovitelji predsjednik RS Milorad Dodik i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, otvorenim, uslijedila je ceremonija proglašenja najuspješnijih šahista na Brzopoteznom prvenstvu Evrope.

Pehare i medalje uručili su: Vladimir Šakotić, Goran Raca (pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport RS), Dragan Bogdanić (direktor Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica), Pantelija Dakić, Nada Tešanović i Savo Kasapović.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Etno grupa "Trag" iz Laktaša, mažoretkinje i KUD "Naši običaji" iz Teslića.

Na kraju večeri priređen je vatromet.

Direktan prenos partija

Danas je na programu, počev od 10 sati, prvi dio pojedinačnog prvenstva Starog kontinenta u ubrzanom šahu, kada će se parovati sedam kola.

Igrači će na raspolaganju imati po 15 minuta za partiju i dodatnih 10 sekundi za svaki odigrani potez.

Preostala dva kola igraće se u srijedu.

Dodatni kvalitet šampionatu daje činjenica da su organizatori obezbijedili direktan prenos šest najzanimljivih partija. Partije možete pratiti na službenom sajtu www.youthchess.org.

Video
Izdvojeno
Olimpik remizirao kod kuće
Fudbal

Olimpik remizirao kod kuće

Teniserke žive u strahu
Tenis

Teniserke žive u strahu

Krunićeva izgubila u dublu
Tenis

Krunićeva izgubila u dublu

Najčitanije