Šah

Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu

Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu
Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u šahu
B. Tomić

BANJA VRUĆICA - Nada Tešanović, ministarka porodice, omladine i sporta RS, svečano je u nedjelju naveče, na Sportskom stadionu u Banji Vrućici, otvorila 12. prvenstvo Evrope u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta insistira na mladim kadrovima, jer bez mladih neće biti ni dobrih takmičara ni napretka u sportu. Zbog toga je ovo prvenstvo izuzetno značajno; ono će pokazati da su nas posjetili upravo oni koji će u skoroj budućnosti pronijeti slavu šaha", istakla je ona.

Slično uvjerenje iznio je i Pantelija Dakić, predsjednik Šahovskog saveza RS.

"S razlogom očekujem da će smotra najtalentovanijih evropskih šahista doprinijeti još većoj afirmaciji, popularizaciji predivne i čudesne igre na prostorima BiH", rekao je Dakić i podsjetio da su u Tesliću šahovske figure pomjerali svjetski šampioni Mihail Talj, Tigran Petrosjan, Maja Čiburdanidze...

I Teslić ima čime da se ponosi, naveo je Savo Kasapović, načelnik opštine.

"Teslić ima bogatu šahovsku istoriju. Šahovski klub već dugi niz godina visoko kotira, kako u organizacionom smislu, tako i u pogledu postignutih rezultata. Rad sa mladima je kvalitetno organizovan, a rezultati su vidljivi na svakom koraku. Ovim tvrdnjama najbolje u prilog ide činjenica da je teslićka šahovska škola iznjedrila jednog velemajstora, sportistu svjetskog glasa, Borkija Predojevića", s ponosom je naveo Kasapović.

Dodaje kako su ovaj kraj uvijek krasili gostoprimstvo i toplina.

"Da nije tako ne bi se šahovske manifestacije najvišeg ranga održavale upravo ovdje. Mi smo danas na zajedničkom zadatku; na vama je da promovišete šah, takmičite se, a naša obaveza je da vam za to stvorimo najbolje uslove i sve učinimo da vam taj period protekne ugodno.

Posvetite ovih nekoliko dana sticanju poznanstava i razmjeni iskustava", zaključio je načelnik opštine Teslić.

O značaju rada s mladima govorio je i Vladimir Šakotić, izvršni direktor Evropske šahovske unije.

"Mi poklanjamo veliku pažnju razvoju šaha među mladima, pa je, između ostalog, naša glavna šahovska aktivnost usmjerena ka uvođenju šaha u škole širom cijele Evrope. U ime, Silvija Danailova, predsjednika Evropske šahovske unije, pozivam ljude od uticaja da podrže naše napore", istakao je Šakotić.

Nakon proglašenja 12. prvenstva Evrope u ubrzanom i brzopoteznom šahu, čiji su pokrovitelji predsjednik RS Milorad Dodik i Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, otvorenim, uslijedila je ceremonija proglašenja najuspješnijih šahista na Brzopoteznom prvenstvu Evrope.

Pehare i medalje uručili su: Vladimir Šakotić, Goran Raca (pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport RS), Dragan Bogdanić (direktor Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica), Pantelija Dakić, Nada Tešanović i Savo Kasapović.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Etno grupa "Trag" iz Laktaša, mažoretkinje i KUD "Naši običaji" iz Teslića.

Na kraju večeri priređen je vatromet.

Direktan prenos partija

Danas je na programu, počev od 10 sati, prvi dio pojedinačnog prvenstva Starog kontinenta u ubrzanom šahu, kada će se parovati sedam kola.

Igrači će na raspolaganju imati po 15 minuta za partiju i dodatnih 10 sekundi za svaki odigrani potez.

Preostala dva kola igraće se u srijedu.

Dodatni kvalitet šampionatu daje činjenica da su organizatori obezbijedili direktan prenos šest najzanimljivih partija. Partije možete pratiti na službenom sajtu www.youthchess.org.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
SP: Srbija sa Amerikom za polufinale
Sportovi na vodi

SP: Srbija sa Amerikom za polufinale

Raduljica: Jači smo nego na SP
Košarka

Raduljica: Jači smo nego na SP

Di Marija od 181 milion evra
Fudbal

Di Marija od 181 milion evra

Babić: Napokon medalja
Atletika

Babić: Napokon medalja

Najčitanije