Ostali sportovi

Svijet plače za Lomuom

Svijet plače za Lomuom
Svijet plače za Lomuom

Šefovi država, navijači, saigrači i bivši rivali izrazili su šok i tugu poslije smrti legendarnog "ol blek" krila Džone Lomua (40).

Kažu da su njegov trk i snaga unijeli revoluciju u ragbi i učinili ga jednim od najpoznatijih imena u ragbiju, a slava se prostirala daleko van tradicionalnih granica tog sporta. Koliko je značio svijetu sporta i van njega, vidljivo je u mnoštvu oproštajnih poruka koje su se pojavile nakon što je igrač preminuo u srijedu ujutru. Premijer Novog Zelanda Džon Kil rekao je da su misli "cijele zemlje uz njegovu porodicu".

"Bio je i ostao legenda tog sporta", rekao je Kil. Ministar sporta Džonatan Kolman rekao je u parlamentu Novog Zelanda da je Lomu karijeru počeo u skromnoj radničkoj porodici u južnim predgrađima Oklenda.

"Džona je dokazao da na Novom Zelandu možete da dođete odakle god i da dođete do vrha", rekao je Kolman.

Lomu se tek u utorak vratio na Novi Zeland, pošto je skoro dva mjeseca s porodicom proveo u Evropi tokom Svjetskog kupa u ragbiju, na kome su ga često opkoljavali navijači. Nekadašnji ljekar reprezentacije Novog Zelanda Džon Mejhju, koji je bio Lomuov bliski prijatelj i pomagao mu tokom skoro 20-godišnje borbe s bolešću bubrega, rekao je da je njegova smrt bila "potpuno neočekivana", kao i da je njen uzrok srčani udar.

Lomu je djelovao zdravo na Svjetskom kupu, a u jednom trenutku je vodio navijače u haki.

"Vidio sam ga na Svjetskom kupu i djelovao je jako dobro. Ovo je đavolski šok", rekao je Grejem Henri, selektor tima Novog Zelanda koji je 2011. osvojio Svjetski kup.

Lomuu je 1995. dijagnosticirana rijetka bolest bubrega, zbog čega je prekinuo karijeru 2002. godine. Bubreg mu je transplantiran 2004, poslije čega je pokušao da oživi karijeru, ali se konačno povukao 2006.

Novi problemi nastali su 2011, kada je njegovo tijelo odbacilo transplantirani organ. Išao je na dijalizu tri puta nedjeljno u očekivanju nove transplantacije. Lomu je zadržao ogromnu popularnost i nakon penzionisanja, a bio je cijenjen čak i u zemljama u kojima je ragbi manje poznat. Nastavio je da putuje svijetom kao ambasador sporta, a možda je najpopularniji bio u Engleskoj, u kojoj je imao status legende.

"Najveća superzvijezda i fantastično ljudsko biće. Duboko sam ožalošćen", rekao je bivši engleski reprezentativac Džoni Vilkinson.

Nekadašnji kapiten "ol bleksa" Tana Umaga rekao je da je Lomu "svojeručno vratio ragbi na mapu svijeta".

"Moramo da se pobrinemo da se to razumije i poštuje. 'Ol bleks' su jako popularni, ali gdje god da idete, jedini igrač o kome se priča je Džona Lomu", rekao je Umaga.

Lomu je kao tinejdžer imao 120 kilograma, a 100 metara je trčao 10,89 sekundi, ali ga je osoblje nagovorilo da pređe na ragbi. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije