Ostali sportovi

Svjetska padobranska elita u Zalužanima

Svjetska padobranska elita u Zalužanima
Svjetska padobranska elita u Zalužanima

Svjetsko padobransko prvenstvo, na kojem će učestvovati oko 350 takmičara, sutra počinje na Sportskom aerodromu Zalužani u Banjaluci.

Padobranci će se do petka, 22. avgusta, takmičiti u disciplinama: skok na cilj, kenopi formejšn i figure, a takmičarski dan će trajati od osam do 16 časova, na lokacijama aerodroma Zalužani i iza preduzeća "Stočar" u Budžaku.

Organizator SP je Padobranski klub Banjaluka iz kojeg su istakli da je, što se tiče organizacijskog dijela, sve spremno uprkos problemima koje izaziva loše vrijeme.

"Na prvenstvu učestvuju ekipe iz 30 zemalja i najviše takmičara je u disciplini skok na cilj. Što se tiče opreme, imamo dva aviona slovenačkog vazduhoplovstva, jedan civilni avion cesna 208 iz Francuske, helikopter Oružanih snaga BiH, utvu 66 iz Aerokluba Prijedor za slučaj ponavljanja skoka, a tu je i Helikopterski servis Republike Srpske", rekao je Zoran Kovačević iz PK Banjaluka.

On je dodao da, iako je imala sastavljen tim, reprezentacija BiH ne učestvuje na prvenstvu zbog problema s Vazduhoplovnim savezom BiH i Vazduhoplovnim savezom Republike Srpske, koji ne žele da zvanično prijave učešće bh. reprezentacije.

Kontrolor Svjetske vazduhoplovne federacije Patris Žirardin rekao je da će na prvenstvu biti težak set pravila, s obzirom na to da se radi o posebnom takmičenju i da svi marljivo rade na pripremi.

"Na neke stvari, kao što je kiša, nismo mogli uticati, ali treba da se prilagodimo uslovima, čak iako vremenski uslovi ne idu u potpunosti u našu korist", rekao je Žirardin.

Ceremonija otvaranja zakazana je za 19 časova, a zatvaranje u petak, 22. avgusta, u 20 časova, kada će biti proglašeni svjetski prvaci. Ulaz za posjetioce je besplatan, a pokrovitelji takmičenja su Kabinet predsjednika Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo odbrane BiH i grad Banjaluka. Grad na Vrbasu je prošle godine bio uspješan domaćin Evropskog prvenstva i Svjetskog kupa.

Molitva za Ruse

U hramu svetog Vasilija Ostroškog u banjalučkom naselju Mejdan sinoć je trebalo da bude održana molitva padobranskoj reprezentaciji i stručnom štabu Rusije, koji su učesnici SP u Banjaluci. Paroh ove crkve Miladin Mitrovć rekao je Srni da su ruski reprezentativci uglavnom vojna lica i da su izrazili želju da im molitva bude održana u ovoj crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije