Ostali sportovi

Svjetska prvakinja u sprintu za paraolimpijce dobila dozvolu za eutanaziju

Svjetska prvakinja u sprintu za paraolimpijce dobila dozvolu za eutanaziju
Foto: Ilustracija | Svjetska prvakinja u sprintu za paraolimpijce dobila dozvolu za eutanaziju

Paraolimpijska i svjetska prvakinja u sprintu, Marieke Vervort, nakon Paraolimpijskih igara u Rio de Žaneiru objavila je da čeka na eutanaziju, a sada je dobila dozvolu za to.

"Postalo je preteško, sve više sam u depresiji... Ne želim više da se mučim, Sad mi nestaje i vid. Nikada se nisam osjećala ovako", rekla je tridesetosmogodišnja Belgijanka.

Sa 16 godina oboljela je od rijetke degenerativne bolesti. Počeli su joj otkazivati organi, završila je u invalidskim kolicima, ali nije gubila volju za životom. Igrala je košarku u kolicima pa se prebacila na triatlon. 

Ali bolest je uznapredovala pa je odustala od triatlona i prebacila se na atletiku. Zdravstveno stanje joj se pogoršalo. Ne može da zaspi, a lijekovi više ne pomažu. Nakon trke na Olimpijskim igrama u Rio de Žanieru objavila je da se priprema za eutanaziju.

"Neurologinja je provela cijelu veče sa mnom, dok sam imala napad za napadom. Rekla mi je da to nisu epileptički napadi, već da mi je tijelo u takvim bolovima da vrišti. Ne mogu više", rekla je Belgijanka u razgovoru za britanski "Telegraph".

Sada je dobila dozvolu za smrtonosnu injekcu.

Provešće Božić u svojoj kući u Briselu, a posljednja želja joj je da joj prospu pepeo te iz crvene kutije puste bijele leptire. Nije htjela da joj roditelji budu prisutni kod eutanazije, koja je u Belgiji legalna od 2003. godine. 

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije