Ostali sportovi

Tanovićeva cilja top 100

Tanovićeva cilja top 100
Tanovićeva cilja top 100

Ove godine želim ući među 100 najboljih na svijetu, kazala je Lejla Tanović, najbolja biciklistkinja BiH.

Takmičarka Biciklističkog kluba Puls i vozačica profesionalnog tima Salcano aktivno se priprema za nekoliko velikih izazova u ovoj godini. Između ostalog, od 12. do 28. juna očekuje je učešće na 1. evropskim OI u Bakuu, dok će mjesec dana poslije dobar rezultat nastojati ostvariti na Evropskom prvenstvu u Italiji.

"Svako veliko takmičenje prilika je za osvajanje dodatnih UCI bodova. Trenutno imam 186 i na 130. sam mjestu Svjetske biciklističke federacije. Cilj je do kraja godine ući u top 100 i trasirati put ka nekoj od budućih Olimpijskih igara, u Riju 2016. ili četiri godine poslije u Tokiju", najavila je Tanovićeva.

Optimizam za nastavak postizanja dobrih rezultata gaji i njen trener Amar Njemčević.

"Na 1. evropskoj olimpijadi u Azerbejdžanu Lejla će nastupiti u cestovnom, odnosno drumskom biciklizmu. Iako ovo nije njena disciplina, mislim da će odgovoriti izazovu. Maksimalno ćemo se posvetiti pripremama i taktici jer će biti jako važno kako će se snaći, na primjer, na startu među oko 80 djevojaka ili 120 muškaraca. Kada je riječ o Evropskom prvenstvu, optimalno što očekujem od Lejle je plasman među prvih 20 iako sam siguran da će ostvariti i puno bolji plasman", kazao je Njemčević, naglasivši da je kvalitet najbolje bh. biciklistkinje prepoznao i Olimpijski komitet BiH i podržao njen rad.

Sarajka je nedavno nastupila na UCI C2 trci u Vodicama, gdje je osvojila četvrto mjesto i novih 12 UCI bodova. Sredinom narednog mjeseca putuje u Grčku, gdje će u Halkidikiju voziti etapnu trku od tri dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije