Ostali sportovi

Tanovićeva ostvarila ranking karijere

Tanovićeva ostvarila ranking karijere
Tanovićeva ostvarila ranking karijere

SARAJEVO - Lejla Tanović, najbolja biciklistkinja Bosne i Hercegovine ostvarila je najbolji plasman karijere na svjetskoj biciklističkoj rank listi (UCI).

Peterostruka državna prvakinja i dvostruka viceprvakinja Balkana trenutno je na 75. mjestu na planeti.

U odnosu na perošlu listu ostvarila je pomak za 13. pozicija što je njen najveći napredak. Sarajka je ujedno postala prva takmičarka iz BiH koja se uspjela plasirati u top 80 najboljih biciklista planete.

„Veoma sam sretna novim rankingom, jer sam uspjela postići jedan od ciljeva za ovu sezonu. Zimske pripreme su bile veoma teške i naporne, ali trud i jaki treninzi su se isplatili. Tek sam na početku sezone i ostalo je još dosta trka, ali napredak na UCI listi mi daje veliki motiv za dalji rad. Najbitnije trke me očekuju u julu kada je u planu Balkansko prvenstvo i nadam se najboljoj formi, te da ću se boriti za zlatnu medalju“, rekla je Tanovićeva.

Bh. reprezentativka je dobro otvorila sezonu i uprkos povredi osvojila pet medalja na UCI trkama. Takođe, proteklog vikenda je nastupila u Vodicama gdje je četvrtim mjestom opravdala prošlogodišnje bodove. Naredna trka je UCI C1 u Kamniku, gdje je uz jaku konkurenciju očekuje i tehnički zahtjevna staza.

„Već ovog vikenda putujemo u Sloveniju, gdje Lejla vozi svoju četvrta trka ovog mjeseca od čega je jedna u Grčkoj bila etapna. Tempo je veoma zahtjevan i naporan, ali svaki UCI bod je veoma važan. Već sada razmišljamo o Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., tako da nas svaki napredak na UCI listi približava tom cilju", kazao je trener Amar Njemčević.

On je dodao da je odlazak i nastup na predstojećem Svjetskom kupu u Njemačkoj, koji donosi i najviše bodova, upitan zbog nedostaka novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije