Ostali sportovi

Ujedinjeni u humanoj misiji

Ujedinjeni u humanoj misiji
Ujedinjeni u humanoj misiji

Sportski kolektivi iz naše zemlje, ali i sami sportisti bez obzira na to gdje se nalazili pokušavaju na razne načine pomoći unesrećenim ljudima koje su zadesile katastrofalne poplave. Mnoge sportske ustanove odlučile su se na akcije prikupljanja pomoći za nastradale.

Također, pojedinci, ali i sportske institucije osim što svojim donacijama pomažu ugrožena područja, pokušavaju javnim apelima iskoristiti svoj uticaj kako bi se što više dobrih ljudi odazvalo i pomoglo Bosni i Hercegovini u veoma teškim trenucima. Naravno, teško je pobrojati sve primjere velike humanosti i solidarnosti sportista i sportskih radnika, jer posljednjih dana se njihov broj konstantno povećava.

Miralem Pjanić, fudbalski reprezentativac BiH i prvotimac Rome, slobodan dan na pripremama iskoristio je da bi na svoj način pomogao poplavljenim područjima. Preko Asocijacije sportskih novinara Federacije BiH odlučio je poslati veliku pošiljku lijekova. Pjanić je otišao u apoteku sa predstavnicima novinara i bukvalno ispraznio police. Prethodno su svoju pomoć donirali Elvir Rahimić i Anel Hadžić, također, preko sportskih novinara.

"Strašno je ovo što se dogodilo. Moramo se svi organizovati i pomoći unesrećenima. Moji saigrači i ja pomoći ćemo koliko možemo", rekao je Hadžić, inače prvotimac asustrijskog Šturma.

Košarkaški savez BiH zajedno sa svojim reprezentativcima pozvao je sve navijače i prijatelje košarke da se pridruže akcijama prikupljanja sredstava za ugrožene porodice koje su pogođene neviđenim poplavama u BiH. Kapiten Mirza Teletović kaže da je uz svoj narod i moli za pomoć nakon nezapamćenih poplava koje su zadesile region.

"Sad moramo biti složni i jedinstveni... Pomozite Bosni", napisao je košarkaš Bruklina na Twitteru i retvitovao nekoliko poruka srpskog tenisera Novaka Đokovića koji aktivno pomaže i poziva one koji mogu da pomognu.

Bh. kuća košarke će u julu organizovati tri prijateljske međunarodne utakmice sa kojih će sav prihod biti usmjeren prema opštinama koje su pretrpjele najveća razaranja. Tako će navijači imati priliku bodriti bh. košarkaše, ali i pomoći unesrećenim sunarodnjacima. Utakmice će igrati 19. jula protiv Italije, a dan kasnije protiv Crne Gore u Sarajevu, te 27. jula protiv Švedske u Zenici.

Također, iz KS BiH navode da će ličnim donacijama pomoći u prikupljanju što veće sume novca kako bi barem donekle pomogli nesretnim ljudima. Na kraju svog obavještanja kažu: "BiH se bodri i kada gubi i kada vodi!"

I Rukometni savez BiH nije ostao imun na sve ovo što je zadesilo narod u našoj zemlji. Čelnici RS BiH odlučili su pomoći na svoj način. Dio sredstava od ulaznica za utakmicu BiH - Island, baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru, doniraće ugroženim područjima. Utakmica se igra 7. juna ove godine u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić". Također, svi uposlenici RS BiH odreći će se dijela svojih mjesečnih primanja za nastradale u poplavama.

I Olimpijski komitet BiH nije ostao nijem na trenutnu situaciju koja vlada u područjima pod vodom. Uputili su inicijativu da se pomogne unesrećenima, te ističu da je odziv izuzetno veliki. Stoga su odlučili da zahvale svima koji su se angažovali u ovim teškim trenucima.

"OK BiH je ponosan i iskreno zahvaljuje svim sportskim kolektivima, sportistima, navijačima i sportskim radnicima koji su učestvovali u spasavanju i pomaganju ugroženim građanima BiH, te ih molimo da nastave sa svojim aktivnostima. Na našu adresu su prispjele mnoge informacije o spasilačkim i humanim poduhvatima koje su sportisti i sportski radnici realizovali. Takvi potezi su konkretan primjer olimpijskih vrijednosti, te pokazuju visok stepen solidarnosti i oslikavaju svijest i bit postojanja sporta kao najzdravijeg segmenta svakog društva. OK BiH nastavlja sa akcijom prikupljanja humanitarne pomoći, a svi zainteresovani svoje donacije mogu donijeti u prostorije OK BiH u dvorani 'Zetra' najkasnije do srijede, 21. maja u 12 sati", naglašava se u saopštenju OK BiH.

I RK Borac prikuplja pomoć

Rukometni klub Borac M:tel pokrenuo je akciju prikupljanja neophodnih sredstava za stanovništvo ugroženo poplavama. Kako se navodi na zvaničnom sajtu kluba, po uputstvima kriznog štaba sakupljene su osnovne životne namirnice. Takođe, zbog vanrednog stanja, sve naredne domaće Borčeve utakmice u Ligi 4 imaće humanitarni karakter. Prva je na programu večeras od 20 časova, kada će u Banjaluci gostovati Čelik. Cijena ulaznice košta tri konvertibilne marke, a sav prihod biće uplaćen kao pomoć stanovništvu u poplavljenim područjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije