Ostali sportovi

Uzbuna zbog gužvi na Hitrou pred Olimpijadu

Uzbuna zbog gužvi na Hitrou pred Olimpijadu
Uzbuna zbog gužvi na Hitrou pred Olimpijadu

LONDON - Britanska carinska kontrola našla se danas na udaru kritika i nezadovoljstva putnika zbog dugih redova na glavnom londonskom aerodromu Hitrou, tri mjeseca prije početka ljetnih Olimpijskih igara u tom gradu.

Ogromni redovi pred pasoškom kontrolom na Hitrou prijavljeni su u četvrtak i petak. Hitrou je najprometniji međunarodni aerodrom i biće glavni aerodrom za vrijeme Ljetne olimpijade koja počinje 27. jula.

Putnici su u petak čekali čitav sad da bi prošli pasošku kontrolu, a u četvrtak su putnici sa pasošima zemalja izvan evropske ekonomske oblasti čekali dva sata, navodi AFP.

Zbog ove situacije će Odbor za unustrašnja pitanja ispitati ministra za imigraciju Demijana Grina.

"Ovaj problem je izašao na vidjelo proteklih nekoliko mjeseci. To ne znači da treba da odustanemo od kontrole, ali treba da vodite računa kako se ophodite prema ljudima kada stignu na Hitrou ili da angažujete više ljudi za rad na aerodromu", rekao je predsjednik tog odbora Kit Vaz.

"Ovdje se ne radi samo o Olimpijadi, već o onome što se događa prije i poslije, o Hitrou kao vrhunskom aerodromu i našem ugledu - i moramo se pobrinuti da se taj problem riješi", kazao je Vaz.

Kompanija BAA, koja je vlasnik i upravnik Hitroua, saopštila je da su redovi koji su primijećeni u posljednje vrijeme "neprihvatljivi" i da će riješiti problem u saradnji sa ministarstvom unutrašnjih poslova.

"Čekanje u redovima u jeku sezone na Hitrou koje je primijećeno u posljednje vrijeme neprihvatljivo je i mi smo pozvali Ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno riješi problem. Ministarstvo mora pružiti i graničnu bezbjednost i prijatno iskustvo putnicima", rekla je portparolka BAA.

Portparol carine pri Ministarstvu unutrašnjih poslova rekao je da neće biti kompromisa po pitanju granične bezbjednosti, ali da je cilj da se čekanje svede na minumum fleksibilnom upotrebom osoblja.

Hitrou je zvanični aerodrom domaćin za vrijeme Olimpijade 2012. i kroz njega će proći oko 80 odsto posjetilaca tog sportskog takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije