Ostali sportovi

Želi i po medalju u Brazil

Želi i po medalju u Brazil
Želi i po medalju u Brazil

Iako je počela da trenira karate kako bi ispunila želju roditeljima da se bavi nekim sportom, Andrea Dukić, koja sada ima 20 godina, ponosna je vlasnica brojnih medalja. Ova djevojka je i majstor crnog pojasa prvog dana.

Zahvaljujući majčinom savjetu kao je sport dobar, ali i svom trudu i dugogodišnjem treneru Veselku Vučiću u banjalučkom klubu "Alfa", polako je zavoljela ovaj sport te se svaki put sa takmičenja vraćala sa nekom od medalja okačenim oko vrata. Prvu pravu priliku da se dokaže na velikim takmičenjima dobila je na Evropskom juniorskom prvenstvu prošle godine u Italiji. Tada je osvojila dvije bronzane i srebrenu medalju. Na tome nije stala. Kao članica banjalučke "Alfe" i reprezentativka Republike Srpske u karateu osvojila je medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Poljskoj 2014. u katama (pojedinačna konkurencija) te u ekipnoj konkurenciji.

"Za treniranje karatea odlučila sam se sasvim slučajno jer mi je mama rekla da moram nešto da treniram čisto zbog sebe. Riješila sam da upišem ovu borilačku tehniku rekavši roditeljima da, ako mi se početak ne svidi, odustaću", priča Dukićava

Na prvi trening krenula je sa drugaricom, koja je ubrzo odustala, a da ona ne napusti ovaj sport već na samom početku, prvenstveno je zaslužan pristup trenera Vučića.

"Ubrzo sam počela sa radom na prvim tehnikama pa potom polaganje za žuti pojas, a nedugo poslije toga kreću i moje takmičenja. Karate moraš voljeti da bi opstao u njemu", ističe Dukićeva.

Iako je počela prvo da se takmiči u borilačkoj vještini, kako ističe, više voli da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji (katama).

"Kući sa mnogih takmičenja nikada se nisam vraćala bez nekog priznanja", dodaje Dukićeva.

Kata zahtijeva ljepotu, snagu i izdisaj, a karatista je taj koji vlada na terenu.

"Na nastupu imaš svoja dva minuta da se predstaviš u najboljem izdanju. Borba zavisi od tvoje fizičke spretnosti, na ozbiljna takmičenja ne možeš ići a da ne budeš spreman. U borbi može da se 'šara', što nije slučaj s katom. Borba zahtijeva mnogo brzine i upravo je brzina ta koja odlučuje hoćeš li pobijediti ili ne. Ja katom vladam, tu sam ja potpuno ja", objašnjava Dukićeva.

Iako nije znala hoće li otići na Svjetsko juniorsko prvenstvo u Poljskoj zbog finansija, ona je nastavila da trenira. Zahvaljujući Karate savezu RS u zadnji tren otišla je na ovo prestižno takmičenje, gdje je uz veliku konkurenciju uspjela da stigne do najsjajnijeg odličja.

"Dodjeljivanje medalja doživjela sam jako emotivno. Stajanje na postolju, primanje medalje i slušanje himne bio je nevjerovatan osjećaj za mene", priznaje Dukićeva.

Ona se uveliko priprema za nekoliko narednih takmičenja, a najveća joj je želja da ode u Brazil, gdje će ove godine biti održano Svjetsko prvenstvo.

"Svim srcem bih voljela da odem na SP u Brazilu. Da li ću otići, zavisi od novčanih sredstava, za njega ću se pripremati, ali i grad bi trebalo malo da nam pomogne", apeluje Dukićeva.

Ova studentkinja, pored karatea, voli da vozi bicikl, a za njega kaže da su joj to druge noge.

Pozitivne reakcije

Mnogobrojni prijatelji joj kroz šalu govore da se moraju družiti s njom kako bi ih branila, a ima i onih poznanika koji ne vjeruju da je karatistkinja.

"Kada me neko pita čime se bavim, kažem im da treniram karate, onda me oni čudno pogledaju i iznenade se mojim odgovorom i obično mi kažu da više ličim na nekoga ko se bavi plesom. Uglavnom su to pozitivne reakcije", kaže Dukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije