Ostali sportovi

Žene u Saudijskoj Arabiji možda dobju sportske klubove

Žene u Saudijskoj Arabiji možda dobju sportske klubove
Žene u Saudijskoj Arabiji možda dobju sportske klubove

RIJAD - Saudijska Arabija osnovala je ministarsku komisiju koja će razmotriti mogućnost da se ženama dozvoli osnivanje sportskih klubova, iako se tome protive vjerski konzervativci iz redova opozicije, piše danas list "Al vatan".

Abdulah al Zamil, zvaničnik Generalnog predsjedništva za brigu o omladini, u čijoj je nadležnosti sport, rekao je da je komisija osnovana da bi se okončao "haos" koji vlada u vezi sa pitanjem ženskih sportskih klubova, koje je trenutno neregulisano.

"Komisija ima zadatak da izgradi sistem za ove klubove", piše list koji je u vlasništvu saudijske kraljevske porodice.

Uticajni muslimanski sveštenici protive se pravu žena da se bave sportom ili fizičkim vježbama. Njihovim zalaganjem ženske fiskulturne sale su proglašene za skupe "zdravstvene centre".

Član najvišeg vjerskog tijela 2009. godine je izjavio da djevojke ne treba da se bave sportom da zbog povrede ne bi izgubile nevinost. U državnim školama djevojčicama je zabranjeno da se bave sportom, a u privatnim školama mogu da imaju sportske časove.

Organizacija Hjumen rajts voč pozvala je Međunarodni olimpijski komitet da Saudijskoj Arabiji zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Londonu ukoliko žene ne budu uvrštene u reprezentaciju ove zemlje.

Glavna kandidatkinja da postane članica saudijskog olimpijskog tima je Dalma Malhas, koja je predstavljala kraljevinu na juniorskom takmičenju u jahanju konja u Singapuru 2010. godine, ali bez zvanične podrške ili priznanja od svoje zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije