Ostali sportovi

Žuta majica stiže u Banjaluku

Žuta majica stiže u Banjaluku
Foto: N.N. | Žuta majica stiže u Banjaluku

Žuta majica, simbol najbržeg bicikliste i jedno od najpoznatijih obilježja biciklizma, stigla je u Banjaluku, tačnije pobjednik trke "Beograd - Banjaluka" prvi put će obući ovu majicu.

Tradicionalna, 12. trka biće 28. i 29. aprila. Žuta majica u svijetu biciklizma korijene vuče iz 1919. i od poznate trke "Tur de Frans", a izbor je pao na žutu boju zbog toga što je utemeljivač trke bio vlasnik magazina "L'auto", koji je štampan na žutom papiru. Od tada je majica zaštitni znak najprestižnijih trka, ali nije obavezno da bude žuta. Boja zavisi od sponzora, pa tako postoji mogućnost da i ova banjalučka majica promijeni boju iako je želja Vladimira Kuvalje, direktora trke, da premijerna majica bude u prepoznatljivoj boji.

"Uvijek težimo najboljem pa je ovo normalan slijed događaja. Prethodnih 11 izdanja nije bilo ukupnog pobjednika, ali sada kada smo u prvoj kategoriji odlučili smo da trka bude etapna, a izbor boje nije bio težak. Sigurno ćemo imati dvije etape, možda i tri, ali bez obzira na to, vodeći u generalnom plasmanu voziće drugu trku u toj majici, a na cilju u Banjaluci obući će je onaj koji bude imao najbolje vrijeme ukupno", rekao je Kuvalja i dodao:

"Pobjednik će imati priliku da postane dio istorijskog trenutka, jer majicu za ukupnog pobjednika ima svega tridesetak sličnih trka na svijetu. Osim žute, prvi put ćemo dijeliti zelenu majicu namijenjenu biciklisti koji osvoji najviše bodova u sprintu, tačkastu će ponijeti najbolji brdski vozač, dok će bijela pripasti najboljem mladom vozaču."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije