Rukomet

Bh. rukometaši debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu završili na 20. mjestu

Bh. rukometaši debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu završili na 20. mjestu
Bh. rukometaši debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu završili na 20. mjestu

Rukometna reprezentacija BiH svoj debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu okončala je na 20. mjestu.

U borbi za 19. poziciju poražena je od Rusije sa gotovo nevjerovatnih 28:42 (16:20).

Još jednu utakmicu Prezident kupa bh. rukometaši su odigrali sa mekanom odbranom. Za razliku od susreta sa Bjelorusima, bio je vidljiv veći angažman u napadu i želja da se, ipak, turnir okonča pobjedom nakon niza od pet poraza, barem u prvom dijelu igre. Naši rukometaši i njihova igra izgledali su sasvim pristojno u prvom poluvremenu, ali su onda u nastavku doživjeli potpuni debakl. Ponovo su djelovali bezvoljno i dozvoljavali rivalu da bez previše truda puni njihovu mrežu.

U prvih desetak minuta igralo se gol za gol, a onda su se Rusi prvi put odvojili na ozbiljniju razliku. Imali su 9:6 u 12. minuti. No, tada je konačno bh. odbrana zaigrala kao u grupnoj fazi i to se odmah osjetilo na rezultatu. Vladimir Vranješ je otvorio i zaključio seriju od 4:0 za preokret i vodstvo BiH 10:9 u 15. minuti. Zahuktali bh. tim nakratko je golom sa sedmerca zaustavio Dmitri Kovaljev, ali su potom izabranici Dragana Markovića nastavili gdje su stali. Novom serijom od 3:0 otišli su na plus tri (13:10) u 19. minuti i činilo se da Rusi polako gube kompas. No, Oleg Kulešov zove tajmaut, nakon kojeg se na parket vraćaju dvije potpuno različite ekipe. BiH je ponovo mekana u odbrani i prima golove sa svih pozicija, a u napadu ne mogu pogoditi protivničku mrežu ni iz potpuno čistih situacija. Stoga i ne čudi što su na odmor Rusi otišli sa ubjedljivih plus četiri (20:16).

Nastavak su Markovićevi izabranici odlično otvorili, brzo su smanjili na dva gola zaostatka (18:20), a onda imali i napad za minus jedan. Međutim, nisu ga realizovali. Držali su se još nekoliko minuta čvrstom igrom u odbrani, ali to nisu znali materijalizovati u napadu. Ponovo su promašivali zicere kao na traci, a Rusi su s druge strane to nemilosrdno koristili. Brzo su pobjegli sa 22:20 na 25:20 i tu se igra BiH praktično raspala. Iz minute u minut razlika je rasla, a selektor Marković je raznim izmjenama pokušavao spasiti "brod koji potpuno tone". Međutim, ništa nije donosilo rezultat. Na kraju skoro košarkaški rezultat 42:28 za Rusiju. 

Jedina svijetla tačka u bh. timu ponovo je bio Dejan Malinović sa šest golova, dok je solidan na golu bio Senjamin Burić, koji je upisao 11 intervencija. Kod Rusa u strijelce se, osim golmana, nije upisao jedino Konstantin Igropulo. Najefikasniji bili su Dmitri Kovaljev sa šest, te Aleksander Dereven i Samvel Alsanijan sa po pet golova.

Drugi dan osmine finala Svjetskog prvenstva za rukometaše nije ponudio ni približno uzbuđenja kao prvi. Samo je susret Poljske i Švedske bio donekle neizvjestan, dok su Njemačka, Danska i Francuska deklasirale svoje rivale i plasirale se u četvrtfinale. Dakle, među osam najboljih reprezentacija prošlo je sedam evropskih i samo jedna selekcija koja će predstavljati Aziju i ostatak svijeta, a to je domaćin prvenstva Katar. Najviše se očekivalo od skandinavskog derbija između Danske i Islanda. Nažalost, svi ljubitelji rukometa koji su stigli u "Lusail arenu" već nakon uvodnih desetak minuta mogli su naslutiti ko će biti pobjednik. Sjajni Niklas Landin je za svega pet minuta sakupio šest odbrana, a njegovi saigrači su to znali iskoristiti i Danci su nakon pet minuta imali 5:0. U 13. minuti je bilo 9:2 i bilo je jasno da se Islanđani ne mogu vratiti. Danska je rutinski utakmicu odvela u mirnu završnicu i na kraju slavila sa 30:25. Osim Landina, koji je upisao 14 odbrana, odličan je bio i drugi danski golman Janik Grin sa šest intervencija. Obojica su imala iznad 40 odsto uspješnosti. Najefikasniji su bili Rasmus Lauge sa šest i Rene Toft Hansen sa četiri gola. Islanđane su od potpune katastrofe spasili golman Bjorgvin Gustavson sa 14 intervencija i Aleksander Peterson, koji je dao sedam golova.

"Bila je ovo sjajna utakmica. Na otvaranju su naša odbrana i Landin odigrali veliku ulogu zaustavivši sve pokušaje Islanđana. Kada smo stigli do velikih pet razlike, skinuli smo pritisak i ostatak utakmice mnogo lakše odigrali. Zadovoljan sam trijumfom i plasmanom u četvrtfinale, gdje nas čeka veliki rival Španija. Biće to jako teška utakmica, ali daćemo sve od sebe da skinemo Špance sa trona", rekao je Islanđanin Gudmundur Gudmundson, koji sa klupe predvodi Dansku.

Još lakši posao u osmini finala imala je Francuska protiv Argentine. Sve dileme u vezi s pobjednikom riješili su u prvom poluvremenu koje su dobili sa 16:6. U nastavku je Klod Onesta iskoristio priliku i ključne igrače odmarao za ono što ih čeka u četvrtfinalu protiv poletne Slovenije. Tijeri Omejer je za nešto duže od pola sata zaustavio 13 od 26 protivničkih udaraca ka njegovom golu. Najefikasniji su bili Valentin Porte sa šest i Žilom Žoli sa pet golova. Kod Argentine izdvojio se Gonzalo Karo sa četiri pogotka.

Utakmicu Poljske i Švedske sa velikom pažnjom posmatrao je Slavko Goluža, selektor Hrvatske. Na kraju su slavili Poljaci sa 24:20 i u četvrtfinalu će na naše komšije Hrvate.

"Igrali su jako dobru odbranu na čelu sa Slavomirom Šmalom. Imaju sjajne vanjske šutere i dosta igraju na pivota. Najviše ih krasi kompaktnost jer su cijelu godinu na okupu u Vive Kielcu. Biće to jako teško četvrtfinale. Moramo biti potpuno koncentrisani na sebe. Probaćemo im se suprotstaviti agresivnom odbranom kako bismo otjerali njihovu vanjsku liniju što dalje od našeg gola. Moramo vratiti mir i vjeru u sebe, igrači su dobro raspoloženi i optimista sam uoči susreta sa Poljacima", kaže Goluža i dodaje:

"Dobili smo najtežeg protivnika do sada. Ja sam ih očekivao jer sam znao da Švedska neće moći izdržati protiv njih jer su prepolovljeni u bekovskoj liniji. Znao sam da će Poljaci u 60 minuta biti bolji. Imamo teškog protivnika, dosta su neugodni, a siguran sam da ćemo odigrati puno bolje i agresivnije. Gledaćemo pravu Hrvatsku".

Kamil Šipržak, rukometaš Poljske, optimista je uoči okršaja sa "kaubojima":

"Hrvatska ima dobru ekipu u kojoj igraju velike zvijezde. Opasni su šuteri, imaju dobrog golmana i dobra krila. Ne znam šta vam još mogu reći o njima, ali mislim da ih možemo pobijediti".

I Piotr Črapkovski vjeruje u plasman Poljaka među četiri najbolja tima na svijetu.

"Uz našu dobru odbranu sve je moguće. Znali smo da možemo pobijediti Švedsku i mislim da to nije iznenađenje. Pokazali smo da smo ekipa. Znamo sve o hrvatskoj reprezentaciji. Imaju puno igrača iz Kielca, a osim toga često smo igrali protiv njih i gubili. Ipak, ko zna šta će biti u srijedu. Znate, nekad se neke stvari mogu promijeniti. Možda je vrijeme za pobjedu", rekao je poljski div, koji uglavnom igra u odbrani.

Rezultati osmine finala

Austrija - Katar 27:29, Slovenija - Makedonija 30:28, Hrvatska - Brazil 26:25, Španija - Tunis 28:20, Poljska - Švedska 24:20, Njemačka - Egipat 23:16, Danska - Island 30:25, Francuska - Argentina 33:20.

Četvrtfinale (sutra)

Hrvatska - Poljska  16.30

Katar - Njemačka   16.30

Francuska - Slovenija      19 sati

Danska - Španija    19 sati

Sirćo: Uspjeh je biti među 20 ekipa 

Predsjednik Rukometnog saveza BiH Mirsad Sirćo smatra da je ova planetarna smotra pokazala veliki napredak bh. reprezentacije.

"Uz malo sreće mogli smo biti koje mjesto bliže vrhu, ali biti među 20 najboljih reprezentacija za Bosnu i Hercegovinu je fantastičan uspjeh", kazao je Sirćo u razgovoru za Fenu i dodao:

"Desilo nam se ono što smo mi i očekivali, a to je da je nastup mlade ekipe učinio svoje i stvorio psihičku prenapregnutost. Ima tu i onog 'bosanskog sindroma' da nas neko ugrožava, ali to je tema za druge stručnjake. Možemo žaliti za rezultatima u tri utakmice jer smo imali odličnu igru".

Prvi čovjek RS BiH navodi da se igrači moraju navići na suđenja na velikim turnirima, gdje dolaze sudije iz svih krajeva svijeta s različitim kriterijima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije