Rukomet

Bh. rukometaši propuštaju još jedno veliko takmičenje

Bh. rukometaši propuštaju još jedno veliko takmičenje
Bh. rukometaši propuštaju još jedno veliko takmičenje

O tome koliko su bh. rukometaši namučili Nijemce u revanš meču baraža za Svjetsko prvenstvo u Španiji 2013, dovoljno govore i naslovi u njihovim medijima, poput "Njemačka preživjela debakl u Sarajevu", "Karta za SP uz blamažu" ili "Katastrofa bez posljedica".

Svi redom ističu da su se "panceri" domogli velikog takmičenja samo zahvaljujući pobjedi u Štutgartu od 36:24.

Za naše reprezentativce utjeha može biti što su konačno sami sebi dokazali da mogu biti dio velike rukometne scene. Međutim, s druge strane i veliki žal, jer su deklasirali veliku Njemačku sa devet razlike (33:24), a nisu se plasirali na Svjetsko prvenstvo 2013.

"Ušli smo u utakmicu sa mišlju da probamo popraviti katastrofalan utisak iz Štutgarta. Svima nam je bilo jasno da taj rezultat ne pokazuje ono koliko možemo. Kako je susret odmicao sve nam se više otvarala prilika da napravimo senzaciju. U posljednjih deset minuta sve je bilo otvoreno. Nažalost, nismo uspjeli, ali smo oprali obraz reprezentacije i dokazali svima koji su nas "pljuvali" nakon Štutgarta da ne vrijedimo. Rukometna javnost kod nas, ali i u Njemačkoj, mogla je vidjeti da igramo sjajan rukomet i zaista nam je malo nedostajalo za senzaciju. Reakcije koje stižu iz Njemačke su sjajne i oni su oduševljeni našom igrom. Pružili smo izvrsnu partiju i dobili Njemačku sa devet razlike, a ne pamtim kada je to nekome pošlo za rukom. Ipak, ostaje žal zbog tog prvog poluvremena u 'Porše areni' , koje nas je skupo koštalo", rekao je Enid Tahirović, golman bh. tima i od naredne sezone najvjerovatnije njemačkog bundesligaša HSV Hamburga.

Kako je susret odmicao sve nam se više otvarala prilika da napravimo senzaciju, kaže Tahirović

Utakmica protiv Njemačke vjerovatno je jedna od najboljih u dosadašnjoj istoriji bh. rukometa. No, i takvo izdanje BiH nije bilo dovoljno za odlazak u Španiju.

"Mislim da je veća pobjeda od ove bila ona iz 2001. kada je u punoj 'Zetri' pala Danska, koja je tada bila jača od današnje Njemačke. Naravno, i ovaj trijumf je izuzetna stvar za moje igrače. Polako izlazimo iz podruma u koji je bio zapao bh. rukomet. Čeka nas još puno posla, jer je pred nama podmlađivanje reprezentacije i Svjetsko juniorsko prvenstvo 2013. kojem smo domaćini. Imamo puno problema, ali se sa njima nosimo koliko možemo i vjerujem da će doći trenutak kada će i BiH zaigrati na velikoj sceni", smatra Dragan Marković, selektor bh. tima.

Još četiri mjesta

Poznato je 20 reprezentacija učesnica SP u Španiji 2013. i ostala su još četiri upražnjena mjesta. Osim 14 evropskih selekcija, Španije (domaćin), Francuske (brani titulu) Danske, Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Njemačke, Makedonije, Mađarske, Crne Gore, Islanda, Bjelorusije i Poljske, plasman na SP su za sada izborili: Tunis, Alžir, Egipat (Afrika), Južna Koreja, Katar i Saudijska Arabija (Azija). Čekaju se još tri predstavnika iz Amerike i jedan iz Okeanije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije