Rukomet

Bh. rukometaši putuju u Finsku, obezbijeđeno 30.000 KM

Bh. rukometaši putuju u Finsku, obezbijeđeno 30.000 KM
Bh. rukometaši putuju u Finsku, obezbijeđeno 30.000 KM

Kakvo je stanje u bh. rukometu, najbolje pokazuje činjenica da je glavna vijest da će rukometna reprezentacija BiH ipak nekako otputovati na treći meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2018. godine protiv Finske 4. maja.

"Zmajevi" su zbog alarmantnog stanja u Rukometnom savezu BiH tek u posljednji trenutak pronašli novac za avionske karte, ali još nisu sakupili dovoljno sredstava da plate sva dugovanja prema hotelima u kojima su boravili, kao i troškove pojedinim igračima za dolazak na pripreme.

"U posljednji trenutak mi je u pomoć pritekao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić. Odobrio nam je 30.000 KM, što će biti dovoljno za karte i jedan dio duga prema hotelima 'Hills' i 'Holivud'. Sada nam nedostaje dvadesetak hiljada za smještaj i dvoranu na Ilidži, kao i za troškove nekih igrača koji dolaze, neki automobilom, neki avionom. Nadam se da će nam neko izaći u susret, iako je ovo bio posao Izvršnog odbora RS BiH koji je krajem avgusta prošle godine znao kakav je program rada", kazao je selektor reprezentacije BiH Bilal Šuman.

U međuvremenu u RS BiH, koji za dvomeč protiv Finske neće izdvojiti ni feninga (obezbijeđeni uslovi za revanš u Goraždu), a i kako bi kada su mu računi blokirani, vlada haotična situacija. Ne nazire se kada će krovni savez izvršiti potrebnu preregistraciju s kojom bi konačno djelovao po zakonu i Ustavu BiH. Iako je prošao zakonski rok, Rukometni savez Federacije, koji je osnovan 19. marta, još čeka na odgovor iz Ministarstva kulture i sporta Federecije za upis u registar, što je jedan od uslova da se izvrši dugo očekivana preregistracija.

"Još čekamo vijesti, uputio sam i pismeni zahtjev da znamo hoće li odgovor biti pozitivan ili ne", kaže predsjednik RS Federacije Hamid Džandžanović, koji ne zna da li je neki od kantonalnih saveza uputio žalbu na legalnost RS FBiH zbog kojih se, po svemu sudeći, cijeli proces odužio. Najveće zamjerke nakon održane Skupštine RS FBiH imali su u RS Hercegovačkoneretvanskog i RS Srednjebosanskog kantona, koji tvrde da je isti nelegalno osnovan.

Novoizabrani prvi čovjek ovog entitetskog saveza ističe da za aktuelno stanje u bh. rukometu nije kriva novonastala situacija u vezi sa preregistracijom.

"Krivi su oni koji su doveli u ovo stanje rukomet u BiH. Ne mogu sada ljudi koji su 20 godina rukovali ovim prebacivati krivicu na druga lica, te kao da je kriva sada preregistracija. Zbog čega ona nije urađena prije 18 godina", istakao je Džandžanović. Takođe treba dodati da se iz sedmice u sedmice odgađaju sjednice Izvršnog odbora iako je problema na pretek, a krivica zbog stanja se prebacuje sa jednog na drugog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije