Rukomet

Bh. tim kreće iz Minska

Bh. tim kreće iz Minska
Bh. tim kreće iz Minska

Utakmicama prvog kola počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo rukometaša, koje će 2016. godine biti održano u Poljskoj. Većina susreta igraće se danas i sutra, dok je ogled između Rusije i Ukrajine u Grupi 5 prolongiran za 24. april naredne godine zbog napete političke situacije između dvije zemlje.

Rukometnu reprezentaciju BiH na otvaranju nadmetanja u Grupi 2 čeka jako teško gostovanje kod Bjelorusije, predvođene Serhejom Rutenkom. No, na krilima eliminacije Islanda u baražu za SP bh. tim sa velikim optimizom iščekuje današni ogled u Minsku. Selektor Dragan Marković prvi put od kada je preuzeo bh. tim nije imao nikakvih problema sa povredama igrača, tako da se može reći da na raspolaganju ima najjaču ekipu. Susret u Minsku igra se danas u areni "Čižovka" u 14.30.

"Neće biti nimalo jednostavno, jer imamo dosta tešku grupu u kojoj su objektivno Danska i Bjelorusija favoriti. Ne smijemo zaboraviti ni Litvaniju, koja može biti neugodna. Ipak, trenutno smo fokusirani samo na Bjeloruse i ogled u Minsku. Idemo sa namjerom da pobijedimo. Oni će biti pod pritiskom, a mi možemo samo dobiti u tom ogledu. Nemamo šta izgubiti i stoga očekujem da odigramo dobro", kaže Senjamin Burić, pivot slovenačkog Gorenja i BiH.

Jedan od najzanimljivijih duela prvog kola odigraće u Grupi 4 Srbija i Crna Gora. Obje reprezentacije propustiće Svjetsko prvenstvo naredne godine u Kataru, pa je jasno da će sve karte baciti na kvalifikacije za "EURO 2016".

"Idemo na pobedu protiv Crne Gore, tu nema nikakve dileme. Važno je da smo se okupili i da su svi igrači potpuno zdravi. Nadam se da ćemo uz podršku sa tribina uspeti da dobijemo prvu utakmicu, a onda se okrenemo gostovanju kod Izraela, gde takođe želimo dva boda", rekao je Marko Vujin, rukometaš Kila i reprezentativac Srbije.

Crnogorci u Beograd stižu u znatno podmlađenom sastavu. Selektor Ljubomir Obradović odlučio je sa spiska izostaviti čak šestoricu iskusnih igrača koji su u junu igrali baraž za SP protiv Bjelorusije. Uz to, zbog povrede nema ni iskusnog pivota Mladena Rakčevića.

"Imamo svoje adute, vjerovanja i cilj. Ne završavaju kvalifikacije u srijedu nakon utakmice sa Srbijom. Ima šest utakmica, pa ćemo na kraju da saberemo, oduzmemo i vidimo šta smo uradili", rekao je Obradović pred gostovanje u beogradskom "Pioniru".

Najlakši posao bi u prvom kolu trebalo da ima Hrvatska, koja će ugostiti Holandiju. Parovi 1. kola, srijeda: Norveška - Turska, Bjelorusija - BiH, Slovenija - Slovačka, Island - Izrael, Srbija - Crna Gora, Mađarska - Portugal, Makedonija - Švajcarska, Njemačka - Finska, Španija - Austrija; četvrtak: Hrvatska - Holandija, Danska - Litvanija, Švedska - Letonija, Francuska - Češka; 28. aprila 2015: Rusija - Ukrajina.

 

Grupa 1

Hrvatska

Norveška

Holandija

Turska

 

Grupa 2

Danska

Bjelorusija

Litvanija

BiH

 

Grupa 3

Slovenija

Švedska

Slovačka

Letonija

 

Grupa 4

Srbija

Island

Crna Gora

Izrael

 

Grupa 5

Mađarska

Rusija

Portugal

Ukrajina

 

Grupa 6

Francuska

Makedonija

Češka

Švajcarska

  

Grupa 7  

Španija

Njemačka

Austrija

Finska

Put do Poljske

Na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2016. nastupiće 16 reprezentacija. U kvalifikacijama igra 28 zemalja, a njih 15 izboriće odlazak na "EURO 2016". Prve dvije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana selekcija. Naravno, domaćin Poljska već ima osigurano mjesto na završnom turniru, koji će biti odigran od 17. do 31. januara 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije