Rukomet

Bh. timu veliki bod u Minsku

Bh. timu veliki bod u Minsku
Bh. timu veliki bod u Minsku

Rukometna reprezentacija BiH remijem 25:25 u utakmici sa Bjelorusijom u Minsku otvorila je takmičenje u Grupi 2 kvalifikacija za "EURO 2016" u Poljskoj. Iako su bili vrlo blizu pobjedi, na kraju selektor Dragan Marković i njegovi izabranici mogu biti zadovoljni osvojenim bodom na vrućem terenu u Minsku.

Da nije bilo pada u završnici prvog poluvremena, moglo bi se reći da su izabranici Dragana Markovića odigrali perfektnih 30 minuta. Nažalost, sve ono što su gradili 26 minuta, prosuli su za preostala četiri. Potpunu dominaciju na terenu bh. tim je pretvorio u veliko vodstvo od četiri gola razlike, pa je u 20. minuti na semaforu bilo 9:5. Sjajna odbrana naše reprezentacije Bjeloruse je dovodila do ludila i jednostavno nisu imali nikakvo rješenje u napadu. Sve do spomenute završnice prvog dijela, kada su bh. igrači kod vodstva 12:8 napravili nekoliko neshvatljivih grešaka u napadu, što je domaćin, na drugoj strani, kaznio brzim golovima i potpuno se vratio u utakmicu. Na odmor se otišlo sa 13:12 za BiH, umjesto sa znatno osjetnijom prednošću.

Na otvaranju drugog dijela ponovo je prikazana sjajna igra bh. rukometaša. Serijom 3:0 ponovo odlaze na plus četiri (16:12) u 35. minuti. Izgledalo je kao da odvode utakmicu u mirnu vode, ali se tada bude Bjelorusi. Uzvraćaju serijom 6:1 i u 45. minuti preokreću rezultat u svoju korist (18:17). Sedam minuta kasnije domaćin odlazi na plus tri (22:19) i činilo se da BiH ide ka sigurnom porazu. Bh. tim se sabrao i u završnici odigrao sjajno u odbrani, te u 54. minuti izjednačio na 22:22.

Tada je postalo jasno da nas čeka uzbudljiva završnica. BiH je bila bliža pobjedi, jer je golom Duška Čelice na dvije minute prije kraja stigla do prednosti 25:23. Ipak, to nije bilo dovljno za dva boda. U šokantnom finišu u kojem su obje selekcije mogle do trijumfa okončano je bez pobjednika. Podjela bodova u svakom slučaju više odgovara reprezentaciji BiH, jer je susret igran u Minsku, a uz to su Bjelorusi važili za favorita.

Bh. tim su predvodili Faruk Vražalić sa šest, te Alen Ovčina i Čelica sa po četiri gola. Na drugoj strani, uz sjajnog golmana Vitalija Čarapenku, koji je upisao 12 odbrana, istakli su se Baris Puhovski sa šest i Serhej Šilović sa pet golova.

Drugi susret 1. kola Grupe 2 sutra će u Kopenhagenu igrati Danska i Litvanija. U drugom kolu BiH će 2. novembra u tuzlanskom "Mejdanu" dočekati Dansku, aktuelnog vicešampiona svijeta i Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije