Rukomet

BiH se uzda u sreću

BiH se uzda u sreću
BiH se uzda u sreću

Evropska rukometna federacija (EHF) objavila je proceduru žrijeba kvalifikacionih grupa za "EURO 2016" u Poljskoj, a izvlačenje će biti održano u Varšavi 11. aprila, kada će 28 reprezentacija biti podijeljeno u sedam grupa sa po četiri selekcije.

Na EP će zaigrati po dvije prvoplasirane iz svake grupe i najbolja trećeplasirana reprezentacija. Direktan plasman osigurao je samo domaćin, dok će Francuska, aktuelni šampion Evrope, morati igrati kvalifikacije.

Reprezentacije su za žrijeb podijeljene u četiri "šešira", a BiH se nalazi u posljednjem, zajedno sa Izraelom, Letonijom, Švajcarskom, Ukrajinom, Turskom i Finskom. Ujedno to su selekcije koje bh. tim ne može dobiti za protivnika u grupi. Podsjetimo, naša selekcija je, kao i Finska i Švajcarska, do kvalifikacija stigla kroz baraž u kojem je bila bolja od Grčke (28:23, 27:22).

Ono što mnogo više zanima naše reprezentativce i stručni štab, ali i javnost jesu selekcije iz preostala tri "šešira" koje im mogu biti rivali u kvalifikacijama.

U prvom "šeširu" su: Danska, Španija, Hrvatska, Francuska, Srbija, Mađarska i Slovenija, a u drugom: Island, Njemačka, Makedonija, Rusija, Švedska, Bjelorusija i Norveška. U trećem se nalaze: Austrija, Češka, Crna Gora, Slovačka, Litvanija, Portugal i Holandija.

"Iz prvog 'šešira' bih volio da dobijemo nekog atraktivnog protivnika poput Francuske, Hrvatske, Španije ili Danske. To su selekcije koje bi privukle veliku pažnju javnosti. Volio bih da s takvim rivalom igramo pred punim tribinama u veličanstvenom ambijentu. Generalno gledajući 'šešire', mislim da imamo izgledne šanse da se domognemo Evropskog prvenstva. Dosta toga može zavisiti od žrijeba, a i ne mora. Smatram da imamo veoma dobru ekipu i sjajnu atmosferu u reprezentaciji, tako da se sa svima možemo nositi. No, uz tog atraktivnog rivala, bilo bi lijepo iz drugog i trećeg 'šešira' dobiti neku od, uslovno rečeno, lošijih selekcija. Poput Bjelorusije iz drugog, te Litvanije, Crne Gore ili Holandije iz trećeg. Možda bi najbolje bilo da budemo u nekoj eksjugoslovenskoj grupi pa ko bude najbolji, neka ide u Poljsku", kaže Zuhdija Korkarić, prvi asistent Dragana Markovića, selektora BiH.

Kvalifikacije za "EURO 2016" počeće u oktobru 2014, a završiti u junu 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije