Rukomet

BiH uputila žalbu EHF-u: "Nuić bio na spisku"

BiH uputila žalbu EHF-u: "Nuić bio na spisku"
Foto: Ilustracija | BiH uputila žalbu EHF-u: "Nuić bio na spisku"

Poslije svih dokaza koje smo sakupili očekujemo da Evropska rukometna federacija (EHF) prizna svoju grešku i dopusti nam da igramo zasluženo izborenu utakmicu baraža za Svjetsko prvenstvo, rekao je Amir Zahirović, predsjednik Rukometnog saveza BiH.

Iz krovne bh. rukometne kuće je upućena žalba EHF-u na odluku Rukometnog suda EHF da utakmicu šestog kola kvalifikacija za SP, igranu u Tuzli između BiH i Švajcarske, registruje rezultatom 10:0 u korist gostujućeg tima. Tako je za zelenim stolom nastavljena borba za baraž i meč sa Norvežanima, a slučaj "Nuić" po svemu sudeći još nije dobio konačan epilog.

"Imamo nove detalje u cijeloj priči. Pojavio se screenshot sa livetickera EHF-a, na kojem se jasno vidi da je 13. januara ujutru Tomislav Nuić bio u zapisniku za utakmicu. Nešto očito nije u redu. Želimo pojašnjenje kako se Nuić naprasno izgubio sa spiska. Je li propust u sistemu EHF-a ili kod delegata utakmice, ali očekujem da EHF prizna grešku i dozvoli nam da igramo zasluženi baraž sa Norvežanima", rekao je Zahirović za "Nezavisne".

Iz RS BiH u svrhu žalbe izvršena je i uplata od 1.000 evra. Predsjednik RS BiH tvrdi da je sročena od strane pravnih eksperata, a uz konsultaciju sa dobrim poznavaocima prilika u ovakvim slučajevima.

"Poslije svega i do dokaza do kojih smo došli zahvaljujući i našim prijateljima širom Evrope očekujem da naša žalba bude uvažena. Konsultovali smo se sa ljudima koji su uticajni u svijetu rukometa, ali ne bih govorio o imenima. Činjenica je da u cijelom slučaju ima kontradiktornosti. Rukometni sud EHF-a se poziva na propozicije takmičenja, a prema njima je delegat bio dužan upisati u zapisnik Nuića, a ne isključiti ga iz igre", rekao je Zahirović i dodao:

"Umjereni sam optimista. Kažem - umjereni jer znam kako su se stvari do sada odvijale pa sam zato u neku ruku i skeptičan. Međutim, nadam se zaista da ćemo u ovoj žalbi mi pobijediti, kao što smo to učinili zasluženo i na terenu".

O žalbi RS BiH vjerovatno će odlučivati Žalbeni sud EHF-a, dok je prethodnu odluku o dodjeli pobjede Švajcarcima donio Rukometni sud evropske organizacije.

Švajcarci su se žalili nakon poraza u Tuzli jer reprezentativac BiH Tomislav Nuić nije bio uvršten u zapisnik meča iako je nastupio i postigao pogodak, nakon čega su ga sudije isključile iz igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije