Rukomet

Bitka "uplakanih", Slovenci u četvrtfinalu

Bitka "uplakanih", Slovenci u četvrtfinalu
Bitka "uplakanih", Slovenci u četvrtfinalu

Rukometna reprezentacija BiH zauzela je peto mjesto u Grupi B Svjetskog prvenstva, što ju je odvelo u Prezident kup, u kojem će se od sutra boriti za plasman od 17. do 20. mjesta, dok su danas prvi četvrtfinalisti postali Slovenija i Katar.

Nakon šokantne utakmice s Tunisom, u kojoj su poraženi, bh. rukometaši nisu uspjeli da se oporave za posljednji ogled grupne faze s Hrvatskom.

Bilo je vidljivo da su psihički i fizički ispražnjeni, pa je krajnjih 21:28 dobar rezultat s obzirom na razvoj situacije na terenu, posebno u prvom poluvremenu. Selektor Dragan Marković i njegovi izabranici nadaju se da će danas protiv Bjelorusije u polufinalnom ogledu Prezident kupa svi zajedno biti puno bolje raspoloženi. Pobjednik ovog ogleda će 27. januara igrati za 17. mjesto protiv boljeg iz duela Češka - Rusija, dok će poraženi u borbu za 19. poziciju.

Selektor je oprezan pred susret sa Bjelorusima, jer su nam oni rivali u kvalifikacijama za "EURO 2016" i važno je ne otkrivati sve adute protiv njih. No, kaže da to ne znači kako će se predati, jer nije isto biti 17. ili 20. u svijetu.

"Bjelorusi su igrali odličan turnir, kao i mi. Sa Serhejom Rutenkom imaju veću širinu nego kada smo se sastali u kvalifikacijama za EP. Moramo biti oprezni, dobro ću razmisliti kako ćemo igrati. Međutim, tu nema nikakvog popuštanja. Biće to sigurno dobra utakmica i s naše i s njihove strane. Prestiž je svaka reprezentativna utakmica, posebno na Svjetskom prvenstvu, pa makar ona bila i u Prezident kupu. Bjelorusija je sigurno razočarana kao i mi. Spremali su se kao nikada do sada. Puno su vremena potrošili, a nisu prošli među 16 najboljih. Sada se sastajemo mi 'uplakani'. Teško će se i oni dići, jer su očekivali da će biti u osmini finala", kaže Marković i nastavlja:

"Protiv Hrvatske sam dao priliku svim našim igračima. Oduševila me naša mladost, koja je sjajno iskoristila priliku. Tako smo uspjeli sačuvati naše ključne igrače za ovo što nas čeka u Prezident kupu. Još smo mi i psihički i fizički dosta iscrpljeni, ali pronaći ćemo snagu za Bjeloruse. Sve ovo je teško palo pojedinim igračima. Ivan Karačić i Dejan Malinović su zaista teško podnijeli eliminaciju, ali mislim da će biti čiste glave za naredni susret."

Muhamed Toromanović, kapiten bh. reprezentacije, igra odlično cijelim tokom turnira, a posebno je dobar bio protiv Hrvata, kada je držao BiH "iznad vode". Svojim golovima u prvom dijelu spriječio je potpuni debakl. Sada je potpuno fokusiran na Bjeloruse.

"Prezident kup moramo shvatiti kao jedno potpuno novo takmičenje i zaboraviti sve utakmice u grupnoj fazi. To je završena priča. Lično sam nezadovoljan zbog mnogih stvari u tim utakmicama, a posebno jer nismo prošli. Sada idemo dalje. Bjeloruse poznajemo, ali moramo biti oprezni jer su nam puno važnije kvalifikacije za Evropsko prvenstvo nego Prezident kup. Naravno, bez obzira na to, ići ćemo na pobjedu. Pauza nam je mnogo značila. Vidjelo se protiv Hrvatske da su mnogi igrači prije svega bili mentalno prazni, jer ih je strašno pogodio poraz od Tunisa, a neki i fizički istrošeni. Dobro smo iskoristili dva dana bez utakmice i mislim da potpuno spremni dočekujemo Bjelorusiju", kazao je Toromanović.

Utakmica BiH - Bjelorusija igraće se sutra s početkom u 15 sati u "Al Atijah areni", a osim njih u utakmicama Prezident kupa još igraju: Čile - Iran (11), Alžir - Saudijska Arabija (13), Češka - Rusija (17).

Slovenija je danas u četvrtfinalu bila bolja od Makedonije slavivši 30:28 (16:15). Prvi dio utakmice protekao je u izjednačenoj igri, a onda su Slovenci prednost povećali na dva-tri gola, koju su do kraja uspješno sačuvali. Junak meča je bio Dragan Gajić sa devet golova, dok su Sebastijan Skube i Jure Dolenc postigli po pet. Na drugoj strani Kiril Lazarov je zabilježio pet golova, a Dejan Manaskov i Stojanče Stoilov po pet. Katar je bio bolji od Austrije sa 29:27 (13:14). Domaćina su do prolaska u četvtinu finala predvodili Žarko Marković sa osam golova i Rafael Kapote sa sedam, dok su se na drugoj strani istakli Robert Veber sa osam golova i Viktor Silađi sa četiri.

Eliminaciona faza

U Kataru je počela eliminaciona faza SP, a nakon današnje četiri utakmice, četvrtfinalni dio će biti završen sutra kada se sastaju Njemačka - Egipat (16.30), Poljska - Švedska (16.30), Francuska - Argentina (19), Island - Danska (19). U četvrtfinalu su parovi (1) Slovenija Makedonija - Francuska/Argentina, (2) Hrvatska/Tunis - Švedska/Poljska, (3) Španija/Tunis - Danska/Island, (4) Katar/Austrija - Njemačka/Egipat. U polufinalu se sastaju pobjednici 1 i 3 te pobjednici 2 i 4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije