Rukomet

Bliži se kraj agoniji u Rukometnom savezu BiH: Registracija na pomolu?

Bliži se kraj agoniji u Rukometnom savezu BiH: Registracija na pomolu?
Bliži se kraj agoniji u Rukometnom savezu BiH: Registracija na pomolu?

Rukometni savez Federacije BiH naredne sedmice trebalo bi da dobije rješenje o upisu u registar Ministarstva kulture i sporta FBiH. Ukoliko se obistini ova najava koju je potvrdio predsjednik ovog entitetskog saveza Hamid Džandžanović, u skorije vrijeme bi mogla biti završena i famozna preregistracija Rukometnog saveza BiH, s kojom bi isti konačno djelovao po zakonu i Ustavu BiH.

Više od pola godina bh. rukomet se nalazi u agoniji. Problemi u vezi s preregistracijom RS BiH su počeli u oktobru prošle godine, kada je Poreska uprava utvrdila da krovni RS BiH nije upisan u registar u skladu sa Zakonom o sportu, kao i da nije u fiskalnom sistemu. U međuvremenu su svi rokovi probijeni, računi Saveza su blokirani, što je dovelo u pitanje igranje reprezentativnih selekcija na međunarodnoj sceni.

Sve je dodatno kočio RS FBiH, koji je konačno formiran, ali je zbog nekih nesuglasica u istom i tužbi pojedinih kantonalnih saveza dovelo da i do današnjeg dana nije upisan u registar federalnih ministarstava. Samim tim nije moguće održati sjednicu Skupštine RS BiH i izvršiti preregistraciju, jer po dogovoru iz Banjaluke 8. februara krovni savez treba da čine RS Republike Srpske i RS FBiH (koji će činiti kantonalni savezi i RS Herceg Bosne).

"Sve bi trebalo da bude gotovo sljedeće sedmice. Dobio sam obavijest da bi naredne sedmice trebalo da dobijemo pozitivan odgovor odnosno da ćemo biti upisani u registar Ministarstva kulture i sporta Federacije. Potom ćemo odmah uputiti zahtjev i prema Ministarstvu pravde FBiH kako bi se stvorili uslovi za preregistraciju krovnog saveza", kazao je predsjednik RS BiH Hamid Džandžanović.

Vijesti oko RS BiH koji bi mogao uskoro normalno profunkcionisati s nestrpljenjem očekuju u reprezentaciji BiH, u kojoj se nadaju da neće doći u situaciju da do posljednjeg dana ne znaju hoće li imati novaca za odlazak na gostovanja (do kraja kvalifikacija gostuju u Beču). Bh. rukometaši su u međuvremenu ostvarili dvije pobjede protiv Finske, s kojima su došli na prag plasmana na Euro 2018. godine u Hrvatskoj. Već narednog mjeseca "zmajevi" igraju protiv Španije u Goraždu i gostuju u posljednjem kolu kvalifikacija u Austriji. Za plasman na Evropsko prvenstvo izabranicima Bilala Šumana je potrebna još jedna pobjeda.

"Čuo sam da je stiglo rješenje u federalni savez, tako da sada čekamo idući korak. Ipak, mislim da se sve to oko preregistracije neće završiti do kraja kvalfikacija, tako da je nama kao i protiv Finske da tražimo novac za Španiju i gostovanje u Austriji. Najbitnije je da je sve u našim rukama i da nas pobjeda dijeli od Eura", istakao je Šuman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije