Rukomet

Bo Spelerberg: Vardar model za timove s Balkana

Bo Spelerberg: Vardar model za timove s Balkana
Foto: Jelena Đurđević | Bo Spelerberg: Vardar model za timove s Balkana

Imam 38 godina i mnogi mi kažu da je možda vrijeme za penziju, ali ja sam u odličnoj kondiciji i želim još da igram rukomet. Godine prolaze, ali moje tijelo je u sličnoj formi kao prije 10 godina. Imam ugovor za ovu sezonu, a za dalje ćemo vidjeti.

Rekao je ovo za "Nezavisne" Bo Spelerberg, rukometaš danskog Koldinga. Zvjezdane trenutke Spelerberg je doživio sa reprezentacijom Danske, sa kojom je osvojio Evropsko prvenstvo u Norveškoj 2008. i Srbiji 2012. Ima i dvije evropske bronze, dok je na svjetskim prvenstvima osvojio tri srebra. Spelerberg je jedna od najvećih igračkih legendi u istoriji Koldinga, sprema se za 16. sezonu u timu iz Kopenhagena, a u dresu "crveno-bijelih" je osvojio šest titula prvaka i četiri Kupa Danske. Preko rukometa je upoznao i suprugu Luiz, koja je pivot u ženskoj reprezentaciji Danske. Iako iza sebe ima mnogo sezona, i dalje s istim žarom i ambicijama čeka narednu sezonu za koju se sprema sa svojim saigračima na turniru šampiona "Doboj 2017".

"Kolding ima odličan mladi tim sa puno potencijala, u kojem nekoliko starijih igrača i ja imamo ulogu da pomognemo u njihovom razvoju kako bi postali što bolje ličnosti i igrači. Imamo visoke ambicije u narednoj sezoni, želimo da budemo među prve tri ekipe u prvenstvu Danske, a titula bi bila ostvarenje sna", kazao je iskusni centralni bek.

NN: Kakvi su Vaši utisci o turniru u Doboju i domaćoj ekipi Sloge, s kojom ste igrali prvog dana?

SPELERBERG: Ovo je jako bitan, kvalitetan i poznat turnir u rukometnom svijetu, znam za njega već dugo i zaista mi je zadovoljstvo da ovdje nastupam. Grad mi se sviđa, ljudi su prijateljski raspoloženi, vremenski uslovi za igranje su sjajni i mnogo je toplije nego u Danskoj. Arena koja je poluotvorena je sjajna stvar i mogu reći da ovo takmičenje nosi pravi duh rukometa. Što se tiče meča protiv Sloge, ostvarili smo laku pobjedu gdje se jasno vidjela razlika između amatera i profesionalaca.

NN: Pratite li lige na prostorima bivše Jugoslavije?

SPELERBERG: Pratim dešavanja i igru vodećih timova koji igraju važnu ulogu u evropskim takmičenjima. Mnogo poštujem balkansku školu rukometa, koja je proizvela mnogo vrhunskih igrača. Smatram da bi bilo dobro za većinu igrača s ovih prostora da ostanu u svojim zemljama i matičnim ligama kako bi podigli kvalitet takmičenja umjesto da idu igrati u Španiju ili Francusku. To bi bilo dobro i za ostale lige u Evropi. Vardar je ove godine osvojio Ligu šampiona i trebalo bi da bude model svim klubovima sa Balkana.

NN: Naredne godine je EP u Hrvatskoj. Ko su glavni favoriti?

SPELERBERG: Počeću od moje Danske, koja ima jak tim i uvijek je među glavnim konkurentima za medalje i osvajanje takmičenja. Hrvatska je domaćin i to im je velika prednost u odnosu na druge, imaju odličan tim koji dugo igra zajedno. Tu je i Francuska, koja posljednjih dvadesetak godina bilježi odlične rezultate. Konkurencija među nacionalnim timovima je jaka, desetak reprezentacija ima odlične timove i može da osvoji medalju.

NN: Da li ćete biti trener?

SPELERBERG: Nisam puno razmišljao o tome jer još planiram da igram. Sama ideja mi je privlačna jer sam toliko godina u ovom sportu, tako da ću razmisliti o tome kad dođe vrijeme.

2 puta je Bo Spelerberg bio prvak Evrope sa reprezentacijom Danske. Sa kontinentalnih prvenstava ima i dvije bronzane medalje

3 puta je bio svjetski viceprvak

245 utakmica je odigrao za nacionalni tim i postigao 332 gola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije