Rukomet

RK Borac ne zaboravlja dan kada je pokorena Evropa

RK Borac ne zaboravlja dan kada je pokorena Evropa
RK Borac ne zaboravlja dan kada je pokorena Evropa

Rukometni klub Borac M:tel je na dašanji dan prije 40 godina ispisao je jednu od najsvjetlijih stranica svoje sportske istorije, jer je 11. aprila 1976. godine osvojio titulu šampiona Evrope.

Iz banjalučkog kluba su istakli da je ovo najveći uspjeh u istoriji sporta grada i Republike Srpske, i podsjetili na finalnu utakmicu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona u kojoj su rukometaši Borca u "Boriku" savladali dansku Fredericiju rezultatom 17:15 i donijeli pehar Kupa evropskih šampiona, zbog kojeg, kako kažu, danas rukometna Evropa sa velikim poštovanjem izgovara ime Borca.

Finalni meč, koji je odigran pred 5.000 navijača u banjalučkom "Boriku", dobro je počeo za domaći tim, na poluvremenu su vodili 11:7, ali Danci se nisu predali. Minut prije kraja bilo je 16:15 za Borac, a Danci su imali napad. Anderson je izbio sam pred legendarnog golmana Banjalučana Abasa Arslanagića, a "kralj sedmeraca", kako su ga zvali, je novom bravuroznom odbranom zaustavio njegov šut. Malo kasnije je Zdravko Rađenović postigao gol za konačnih 17:15, pa je na parketu "Borika" nastao delirijum.

Osim Arslanagića i Rađenovića, u istoriju evropskog rukometa upisali su se i Milorad Karalić, Nedeljko Vujinović, Dobrivoje Selec, Momo Golić, Boro Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Rade Unčanin, Slobodan Vukša i Zoran Ravlić i trener Pero Janjić.

Prije Fredericije, šampionska generacija Borca je na putu ka tronu porazila timove koji su u to vrijeme bili rukometni krem Evrope, čehoslovačku Červenu hvijezdu (27:14 i 26:22), špansku Kalipsu (28:21 i 13:13), njemački Gumersbah (16:16, 15:13).

Koliko je jaka i talentovana bila tadašnja generacija Borca govori i podatak da su godinu dana ranije, 1975, igrali u finalu, ali je tada pobjedu (19:17) odnio Gumersbah.

S obzirom na to da RK Borac M:tel 2016. obilježava još jedan značajan jubilej, 25 godina od osvajanja Kupa IHF (5. maj 1991.), krajem takmičenja u ovoj sezoni predviđeno je održavanje prigodne manifestacije u čast osvajanja ova dva najvažnija trofeja. Termin održavanja manifestacije biće naknadno određen, kako bi moglo da prisustvuje što više ljudi koji su doprinijeli osvajaju spomenutih titula.

"Svi ovi uspjesi i bogata istorija RK Borac M:tel istovremeno predstavljaju i ponos i obavezu za budući rad Uprave kluba, koja već ulaže maksimalne napore da vrati naš klub na mjesto koje mu pripada", navedeno je u saopštenju Borca.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije