Rukomet

Borac traži spas u proširenju lige

Borac traži spas u proširenju lige
Borac traži spas u proširenju lige

Ženski rukometni klub Borac izgubio je šanse da na terenu izbori ostanak u Premijer ligi BiH, koju je osvajao šest puta, ali Banjalučani se ne predaju.

Danas su predali zahtjev za proširenje lige.

"Podnijeli smo zahtjev Izvršnom odboru Rukometnog saveza BiH za proširenje lige na 14 klubova. S obzirom na istoriju Borca, ostanak u ligi bi bio pozitivan za ženski rukomet, prije svega u Banjaluci, ali i u BiH, a za našu inicijativu imamo podršku Rukometnog saveza RS i većine klubova", rekao je Ranko Gligorić, direktor Borca, i dodao: "Isti zahtjev ranije je predalo tuzlansko Jedinstvo, koje se sa Neretvom iz Jablanice bori za ulazak u Premijer ligu. Oba kluba imaju kvalitet za najviši rang i nadam se da će IO odobriti naše zahtjeve i da ćemo naredne sezone imati kvalitno takmičenje".

Smajo Karačić, generalni sekretar Rukometnog saveza BiH, rekao je da o eventualnom proširenju Premijer lige odlučuje Izvršni odbor.

"Ne bih ništa da prejudiciram. IO donosi odluku, ali i prije nekoliko godina se izašlo u susret jednom klubu", rekao je Karačić, dok je Mirsad Sirćo, predsjednik RS BiH, dodao: "Još nisam dobio zahtjev, ali ako se klubovi mogu usaglasiti, ja nemam ništa protiv. Treba sačuvati ekipu koja ima tradiciju. To može biti samo dobro za rukomet jer kada klub ispadne iz lige može doći do raspada ekipe."

Proširenju lige nadaju se i rukometašice banjalučkog kluba.

"Imamo mladu ekipu, ali i potencijal, i nadamo se da ćemo sljedeće sezone igrati Premijer ligu. Sigurno smo mogle bolje odigrati sezonu, ali teško je, pogotovo mlađim igračicama, da igraju kad nemaju motiv. Ja sam prije tri godine sjedila na klupi i dobijala honorar, mali, ali i to mi je puno značilo. Mi ove sezone nismo dobili ni marku. Takođe, klub je promijenio tri trenera i trebalo je vremena da se priviknemo na njihov rad, a vidjelo se i neiskustvo ekipe u ključnim momentima. Većinu utakmica smo dobro odigrale, međutim nismo bile stabilne, padale smo u finišu i to nas je koštalo rezultata", rekla je Branka Majstorović, kapiten ekipe.

"Osice" su u subotu u 21. kolu izgubile kao gošće od Ilidže rezultatom 25:34 i kolo prije kraja lige zauzimaju posljednje, 11. mjesto na tabeli bez mogućnosti da promijene poziciju.

"Situacija jeste teška, ali i ako naredne sezone ne budemo igrali Premijer ligu, neće biti tragedija. Imaćemo godinu dana da napravimo dobru ekipu, nađemo trenera i vjerujem da uz dobar rad možemo da se vratimo u viši rang takmičenja. Ove sezone smo loše startovali, kiksali smo kad smo pobijedili jednu od 11 utakmica. U drugom dijelu smo mnogo bolje igrali i da smo imali pobjedu više, uz trijumf nad Mirom u posljednjem kolu, ostali bismo u ligi jer imamo bolji skor sa ekipama iz donjeg dijela tabele", istakao je Gligorić.

Jedan od razloga loše sezone višestrukog šampiona BiH je finansijska situacija.

"Ostali smo bez iskusnih igračica koje nismo mogli da plaćamo, a teret su preuzele mlađe rukometašice. Borili smo se maksimalno, ali nismo uspjeli da izborimo ostanak s najmlađom ekipom u ligi", istakao je Gligorić, koji je odlukom Upravnog odbora kluba preuzeo i ulogu trenera kako bi se smanjili troškovi.

Žrtva besparice je i drugi ženski banjalučki rukometni premijerligaš, Vrbas, koji je nedavno izbačen iz takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije