Rukomet

Cilj dvije pobjede protiv Estonije

Cilj dvije pobjede protiv Estonije
Foto: Ilustracija | Cilj dvije pobjede protiv Estonije

Cilj rukometne reprezentacije BiH je da u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Danskoj i Njemačkoj uđe sa dvije pobjede. Selektor Bilal Šuman je dan uoči okupljanja reprezentacije najavio da ga zanimaju samo trijumfi na startu kvalifikacija protiv Estonije.

Današnjim okupljanjem na Ilidži bh. rukometaši počinju pripreme za dvomeč protiv Estonaca. Šuman očekuje da mu se do 17 sati jave svi pozvani igrači.

"Odmah ćemo krenuti sa treninzima, jer nemamo puno vremena. Za utorak je zakazan još jedan, a već u srijedu je utakmica. Drago mi je što se pravi pozitivna atmosfera uoči ovih kvalifikacija", kaže Šuman.

Šuman je za ove duele pozvao 28 igrača, a odranije je poznato da neće moći računati na Duška Čelicu, Marka Tarabokiju i Nebojšu Grahovaca, umjesto kojih su pozvani Goran Daničić iz banjalučkog Borac M:tela, Adnan Harmandić iz visočke Bosne, te Denis Serdarević koji brani boje Kana.

"Svi su najavili dolazak. Mislim da imamo kvalitet da u kvalifikacioni ciklus uđemo na pravi način. Onda ćemo u decembru i januaru imati puno više vremena da se pripremamo za Švajcarsku, koja je po meni mnogo ozbiljniji protivnik od Estonije", ističe bh. selektor i dodaje:

"Još ne znamo u kakvom će Estonci sastavu doći, ali bez obzira na to, nas zanima samo pobjeda, prvo u Sarajevu, a onda i u revanšu. Duel u srijedu je možda i više od utakmice s obzirom na sva dešavanja unutar Rukometnog saveza BiH. Mislim da bi našim dobrim rezultatima mnogo lakše bilo i ljudima u Savezu da neke stvari uradimo kako treba."

U bh. taboru vjeruju kako će tribine dvorane "Skenderija" biti dobrano popunjene, te će navijači u teškim trenucima u kojima se nalazi bh. rukomet prepoznati da je sada trenutak da se da velika podrška reprezentaciji BiH.

"Iskreno se nadam velikoj podršci navijača. Napravljena je kampanja i vjerujem da će odziv publike biti veliki i da će nam pomoći da dođemo do pobjede", zaključio je naš sagovornik.

Utakmica između BiH i Estonije igra se u srijedu u "Skenderiji" od 20 sati. Revanš je zakazan tri dana kasnije u Talinu. Kvalifikacije će se potom nastaviti u januaru kada će BiH odmjeriti snage sa Švajcarskom, jedinom preostalom selekcijom u grupi 6. Plasman u baraž će obezbijediti samo pobjednici svih šest grupa.

 

Pozvano 28 igrača

Danas bi pripreme trebalo da počnu: Benjamin Burić, Damir Efendić, Tomislav Nuić, Alen Ovčina, Faruk Vražalić, Muhamed Zulfić, Srđan Predragović, Igor Mandić, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar, Faruk Halilbegović, Vladan Lončar, Tarik Vranac, Benjamin Čičkušić, Ivan Karačić, Josip Perić, Mario Pavlak, Marko Panić, Dejan Malinović, Kosta Savić, Ibrahim Haseljić,  Muhamed Toromanović, Vladimir Vranješ, Senjamin Burić, Goran Daničić, Adnan Harmandić i Denis Serdarević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije