Rukomet

Crna Gora ostala bez još dva rukometna bisera

Crna Gora ostala bez još dva rukometna bisera
Crna Gora ostala bez još dva rukometna bisera

Dok se Hrvatska sprema za novi mandat Line Červara na klupi, a Slovenija nastavlja sanjati nove medalje s Veselinom Vujovićem, u njegovoj Crnoj Gori se rukometna reprezentacija praktično ruši do temelja.

Najbolji igrač Vuko Borozan i fantastični golman Nebojša Simić ne žele više igrati za reprezentaciju, što je potvrdio i Rukometni savez.

"Igrači Vuko Borozan (RK Vardar) i Nebojša Simić (IFK Kristianstad) obavijestili su izbornika, direktora reprezentacije i predsjednika Saveza da više neće nastupati za rukometnu reprezentaciju Crne Gore, jer imaju više ponuda drugih nacionalnih selekcija. Kako je ovo njihova lična odluka, Rukometni savez im želi puno zdravlja i uspjeha u karijeri. Boje Crne Gore branit će oni kojima je Crna Gora u srcu, a RSCG nastavlja sa svojim projektima", piše u zvaničnom saopštenju Saveza.

Komšije ostali bez tri velika talenta

A, sada je Crna Gora izgubila nova dva bisera, koja su trebala biti nosioci tima u budućnosti. Borozan, inače lijevi bek, ima 22, a Simić 24 godine, i predstavljaju budućnost evropskog i svjetskog rukometa. A, kada se njima pridoda i osamnaestogodišnji desni bek Kielcea Branko Vujović, koji je nedavno odlučio nastupati za Poljsku, jasno da je Crna Gora praktično opljačkana.

U posljednje vrijeme Borozan nije igrao za Crnu Goru zbog problema s povredom, dok je Simić nakon nekoliko godina stao na gol nakon odlaska selektora Ljubomira Obradovića i dolaska Dragana Đukića na klupu. Zanimljivo, zbog sukoba sa spomenutim Obradovićem, tokom ljeta je reprezentaciju napustio i desni bek Vladan Lipovina, koji je nedavno potpisao za Al Nasr u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Borozana i Simića navodno žele Katar, Slovenija i Makedonija, a Katar se spominje kao najveći favorit da i ovog puta  doslovno opljačka Crnu Goru zahvaljujući milionima.

Tri Crnogorca s Katarom osvojila svjetsko srebro

Zanimljivo, ovo nije prvi put da se nešto slično događa rukometnoj reprezentaciji Crne Gore. Iako navijači možda i najviše vole pomenuti tim od svih, jer su igrači često igrali srcem i pjevali himnu kada je nije bilo s razglasa, oko nje se uvijek događaju neke teško objašnjive stvari.

Ranije su, prije više godina, reprezentaciju napustili desni bek Žarko Marković i golman Goran Stojanović. Prvi se godinama nije želio odazvati selektoru zbog navodnog sukoba s čelnicima Saveza, dok se drugi povukao iz ekipe "zbog bolova u leđima".

Međutim, kasnije su obojica otišla igrati za Katar i s njim stigli do finala Svjetskog prvenstva 2015. godine, te osvojili prvu (srebrnu) medalju u istoriji Katara. A, dio tima bio je i treći rukometaš iz Crne Gore, pivot Jovo Damjanović iz Nikšića.

Crna Gora je upravo u rukometu izborila prvo veliko takmičenje od nezavisnosti i to 2008. godine u Norveškoj. Nakon toga je znala pobijediti Švedsku, Njemačku, Češku, Bjelorusiju, remizirati sa Srbijom, igrati do kraja s Danskom na posljednjem Europskom prvenstvu u Poljskoj, a njeni igrači pjevati himnu "na suvo".

Međutim, čini se kako će "reprezentacija sastavljena iz dvije ulice s Cetinja", kako je jednom rekao Lino Červar, u budućnost imati velikih problema izboriti neko veliko takmičenje uslijed čestih i sramotnih izdaja vlastite djece. 

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije