Rukomet

Damir Efendić: Među stativama zbog fudbala

Damir Efendić: Među stativama zbog fudbala
Damir Efendić: Među stativama zbog fudbala

Rukometni golman Damir Efendić, jedan od najboljih pojedinaca u dresu banjalučkog Borac M:tela ove sezone, prisjetio se u razgovoru za "Nezavisne" prvih trenera, a otkrio je da je golmanska pozicija jedina na kojoj je ikada bio.

Iako mnoga djeca prođu više pozicija dok ne se "ne pronađu", to nije bio slučaj sa jedanaestogodišnjim Damirom.

"Ja sam izrazio želju da budem golman. Bio sam najmlađi u kraju, i kada smo igrali fudbal, uvijek sam branio. Čim sam došao na rukometni trening, odmah sam stao na gol i tako je sve počelo. Počeo sam trenirati u Banovićima kod trenera Milorada Savića i Seada Talovića", rekao je dvadesetšestogodišnji Srebreničanin.

Godine 2004. je preselio u Sarajevo, nakon kraće pauze počeo je da trenira u Bosni, a ponovo su važnu ulogu odigrali njegovi prvi treneri.

"Pozvali su prijatelje iz Bosne i rekli da imaju talentovanog golmana, pa sam ubrzo počeo da treniram u mlađim kategorijama Bosne. Bio sam jedno vrijeme na posudbi i u Željezničaru, a 2008. sam debitovao za prvi tim Bosne", priča Efendić, koji je iz Bosne 2014. nakratko otišao u Metalurg.

Rukometni put ga je iz Skoplja doveo u Banjaluku, gdje bilježi sve bolje partije.

"Nema u BiH kluba koji ima veći renome od Borca, samim tim je odluka o dolasku bila prava. To je bila i najbolja ponuda koju sam imao tada. Borac je veliki klub, svake godine ima visoke ambicije, trenira se profesionalno. Dolaskom trenera Ratka Đurkovića profesionalizam je na visokom novou. Treniramo četiri-pet sati dnevno, a i kada nismo na treningu, imamo obaveze - gledamo video-snimke utakmica, razgovaramo… Vrhunski se trenira i zadovoljan sam", rekao je bh. rukometaš i dodao:

"Takođe, Banjaluka je prelijepa. Sve mi se dopada, odličan je grad za život."

Borac prošle sezone nije uspio da obrani titulu prvaka BiH, ali ove Banjalučani imaju priliku za popravni. Efendić brani odlično, ali u prvi plan ne ističe svoje uspjehe, već kolektiva, i dodaje da je najvažnije da ekipa pobjeđuje. Ove sezone Borac je zabilježio pet pobjeda i dva poraza i na trosedmičnu pauzu otišao sa četiri boda manje od vodeće Vogošće. Ima dobrih ekipa u prvenstvu, ali Efendić kao glavnog rivala u borbi za trofej izdvaja Izviđač, koji igra SEHA ligu.

"Sitacija u Premijer ligi BiH se polako kristališe, izdvajaju se ekipe koje bi mogle biti u vrhu na kraju sezone. Izviđač ima talentovane igrače, igra jako dobro u SEHA ligi, ali teško da može nekoga pobijediti jer su rivali zaista kvalitetni. Zbog toga regionalna liga nosi zamku u kojoj izgubite pobjednički mentalitet. Takođe, nemate ustaljeni ritam utakmica, a onda imate pauzu od dva mjeseca između SEHA lige i bh. lige, kao što smo im imali prošle sezone. To su zamke koje nosi regionalna liga, ali bez obzira na to, Izviđač ima kvalitet i mislim da je prvi favorit za titulu prvaka BiH", smatra Efendić.

Damir se nada će dobrim partijama zaslužiti poziv u reprezentaciju.

"To mi je velika želja, ali ne razmišljam puno o tome, jer ne mogu to kontrolisati. Mogu dati sve od sebe, mogu se potruditi da pružim što bolje partije i da me selektor primijeti i pozove u tim. Nadam se da ću u klubu braniti sve bolje, a sve što treba, doći će", rekao je pouzdani čuvar mreže Borca.

Osim o reprezentaciji, sanja i o još nečemu:

"Nadam se da ću za nekoliko godina, recimo za pet, biti negdje na Zapadu, i braniti u nekoj jačoj ligim te da ću naplatiti trud."

Dodaje da se kod nas može živjeti od rukometa, ali da je to samo trenutno.

"Ne možemo se baviti sportom do 60 ili 70 godine i onda otići u penziju. Čak ruometni golmani imaju najduži vijek, mogu da brane do 40 godina, ali šta poslije toga. Vrlo je teško, trenutno se može živjeti, ali uvijek se teži tome da se čovjek finansijski obezbijedi za period kada završi karijeru. Tako i ja", rekao je Efendić, kojem je sada prioritet Borac.

Budući ekonomista

Kraj karijere je daleko, ali Damir Efendić i o tome razmišlja.

"Mogao bih da budem trener golmana, imam različite interese, tako da mislim da bih mogao nešto raditi i van rukometa. Završavam ekonomski fakultet, pokrenuo sam postupak prebacivanja iz Sarajeva u Banjaluku, ali nadam se da ću uspjeti i da ću uskoro diplomirati. Imam puno ambicija, ali to su privatne stvari i ne bih o njima da pričam", rekao je Efendić.

Legendarni Červar

Dok je branio boje Metalurga, sarađivao je sa čuvenim trenerom Linom Červarom.

"Červar je priča za sebe. Ako samo pogeledate njegovu biografiju i šta je sve osvojio, sve vam je jasno. On ima specifičan metod rada, koji donosi rezultate. Zavisi od igrača do igrača, neko se kod njega snađe, neko ne, ali ima metodu koja funkcioniše", rekao je Efendić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije