Rukomet

Dragan Marković: Prešli smo u viši razred

Dragan Marković: Prešli smo u viši razred
Dragan Marković: Prešli smo u viši razred

Rukometna reprezentacija BiH prošle sedmice je uspješno završila plej-of kvalifikacija za "EURO 2016" u Poljskoj savladavši u oba navrata Grčku (28:23, 27:22). Zahvaljujući ovim pobjedama bh. tim će se u danas u Varšavi zajedno sa još 27 reprezentacija naći u žrijebu kvalifikacionih grupa za EP.

Dragan Marković, selektor bh. rukometaša, nakon ogleda sa Grcima ne krije zadovoljstvo zbog onoga što su njegovi izabranici pokazali, posebno je sretan zbog njihovog odnosa prema državnom dresu.

"Rezultatski smo napravili dobru stvar. Nastavili smo sa dobrim partijama u ovom takozvanom srednjem razredu evropskog rukometa. Mislim da smo ga sada i prevazišli, te da je vrijeme da se probamo priključiti reprezentacijama iz vrha. Od selekcija koje spadaju u naš rang možda još Portugal može otići gore, dok su ostali iza nas. Nekada smo s Grčkom imali velikih problema, a sada smo ih dosta lako prošli. Mnogo lakše nego što su mnogi očekivali, pa i sami Grci", priča Marković za "Nezavisne novine".

NN: Jeste li očekivali da će biti lako kako se ispostavilo?

MARKOVIĆ: Ključna je bila pobjeda u Solunu. Tim trijumfom smo šokirali Grčku i oni su se praktično predali, mada nisam to očekivao od njih. Došli su u Cazin bez tri igrač iz prvog ogleda i tako nam dodatno olakšali posao. Iako su jako neugodan rival, naša ozbiljnost i dobar pristup su presudili, jer smo igrački kvalitetniji od njih. Naš najveći problem je što smo ekipa koja nikoga ne smije potcijeniti, ali srećom u posljednje vrijeme je toga sve manje. Zato i igramo dobro i pobjeđujemo. Sa svakim rivalom moramo igrati maksimalno ozbiljno, jer samo tako možemo napredovati.

NN: Protiv Grčke priliku je dobilo nekoliko mladih rukometaša, koji su do prošle godine bili juniori. Da li ste zadovoljni njihovim igrama?

MARKOVIĆ: Nakon ovih utakmica sa Grcima definitivno je postalo jasno da se mladi polako priključuju reprezentaciji i postaju velika konkurencija starijim igračima. Svi su iskoritili maksimalno šansu koju sam im ukazao, posebno Josip Perić, Damir Halilković i Elmir Građan. Odranije su s nama Dejan Malinović i Ivan Milas, tako da sam od njih i očekivao da se dobro snađu. No, moram naglasiti da me Malinović oduševio svojim igrama s obzirom na to da u svom klubu Brestu nema gotovo nikakvu minutažu. Odigrao je odlično u obje utakmice, posebno je bio dobar u revanšu kada smo imali problema na desnoj strani zbog povreda Koste Savića i Faruka Vražalića.

NN: Grci su u oba susreta dobijeni kvalitetnom i čvrstom odbranom. Može li se igra bh. tima u toj fazi dodatno popraviti, jer to će biti neophodno protiv jačih protivnika?

MARKOVIĆ: Treba imati u vidu da smo protiv Grčke igrali bez Vladimira Vranješa i Senjamina Burića, momaka koji su uz Mirsada Terzića prva i druga opcija u našoj odbrani. Bez obzira na te probleme, to je protiv Grčke dobro funkcionisalo u odbrani 6-0. Vidjelo se u pojedinim trenucima da nismo dovoljno uigrani, ali nije nam napravilo velike probleme. No, kada je u pitanju odbrana 5-1, onda tu nisam zadovoljan. Ova odbrambena formacija u budućnosti će morati da bude puno agresivnija i uigranija. O odbrani 3-2-1 zasad ne razmišljam, jer za nju treba dosta vremena da se uigra.

NN: Iako na spisku za Grčku nije bilo Predraga Dejanovića, golmana dobojske Sloge, on je naknadno uvršten za revanš u Cazinu. Zbog čega?

MARKOVIĆ: Istina, Dejanović nije bio u varijanti za utakmicu u Solunu jer smo imali takav dogovor, a i želio sam vidjeti kakve su mogućnosti Adama Savića i Josipa Ćavara. Za Benjamina Burića znam šta mogu od njega očekivati. U potrazi smo za drugim i trećim golmanom za Island, tako da sam malo eksperimentisao i isplatilo se. Savić je pokazao da ima određene kvalitete, Dejanović me još jednom oduševio svojom izvedbom, dok je za Ćavara još rano da igra na ovom nivou. No, pred njim je lijepa budućnost. Ne smijemo zaboraviti da je tu i Nebojša Grahovac, koji je propustio ovu akciju zbog problema u klubu.

NN: U junu vas čeka Island i utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine. Kakve su šanse BiH u tom dvomeču?

MARKOVIĆ: Island je možda prilika da napravimo još jedan korak naprijed i konačno uđemo u visoko društvo, gdje su reprezentacije koje igraju velika takmičenja. Uvjeren sam da moji momci i ja imamo kvalitet da to napravimo. Naravno, za takav podvig će nam biti potrebna mnogo veća podrška na svim nivoima. Oni su reprezentacija iz svjetskog vrha. Imaju izuzetno jaku odbranu i odličnog golmana, iz čega dolaze do brze polukontre i kontre. Pokušaćemo da se što bolje spremimo i napravimo dobru protivigru. Trebaće nam dosta trčanja, a tu imamo problem. No, ipak sam optimista i mislim da ćemo uspjeti da se dobro pripremimo.

NN: Do prve utakmice, 7. juna u Sarajevu, nije ostalo mnogo vremena. Kako ćete ga iskoristiti?

MARKOVIĆ: Sigurno je da ćemo svi zajedno maksimalno ozbiljno morati pristupiti pripremi za Island. Nažalost, priliku za neko ranije okupljanje uoči tih utakmica nećemo imati, jer je kalendar natrpan. No, period do tada iskoristiću da individualno spremam igrače. Mnogo ću više putovati nego do sada, jer želim reprezentativce što bolje spremiti i mentalno i taktički za Islanđane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije