Rukomet

EHF: Rukometni savez BiH nije suspendovan

EHF: Rukometni savez BiH nije suspendovan
Foto: N.N. | EHF: Rukometni savez BiH nije suspendovan

Evropska rukometna federacija (EHF) nije suspendovala Rukometni savez BiH, a samim tim ni klubove i reprezentaciju BiH.

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora EHFa jedna od tema je bila dešavanje u bh. rukometu, odnosno problemi s kojima se već neko vrijeme susreće RS BiH. Nakon što je prošlog mjeseca EHF uputio oštru prijetnju bh. kući rukometa ukoliko se ubrzo ne popravi loše stanje u RS BiH, u četvrtak je saopšteno da o eventualnoj suspenziji nije bilo riječi, ali da EHF pomno prati dešavanja unutar samog saveza.

EHF je pozitivno reagovao na posljednja dešavanja u bh. rukometu, upoznat je o formiranju novog saveza, a ono što je najvažnije da je on priznat od strane Olimpijskog komiteta BiH, te da je u procesu registracije novih članova Upravnog odbora. Za evropsku kuću rukometa je važna činjenica da su čelnici RS BiH na vrijeme osigurali registraciju za novu sezonu, uključujući i kvalifikacije za Euro 2020. u kojima će učešće uzeti i BiH, kao i za nastupe bh. klubova u Evropi.

EHF će nastaviti pratiti dešavanja unutar RS BiH, pred kojim je sada glavni zadatak da se odblokira račun Saveza te dobijanje potrebnog ID broja. Novom Upravnom odboru RS BiH je nedavno omogućeno da formira dva nova udruženja, jedno za domaće klubove, jedno za reprezentacije. Udruženja bi bila registrirana kao samostalne pravne osobe i imala bi svoj ID broj, svoj žiro račun te potrebne organe i tijela, sve dok se ne prevaziđe kriza i dok RS BiH ne bude funkcionirao u punom kapacitetu, s raspoloživim ID brojem, aktivnim, odblokiranim žiro računom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije