Rukomet

Enid Tahirović: Želim pomoći bh. rukometu

Enid Tahirović: Želim pomoći bh. rukometu
Enid Tahirović: Želim pomoći bh. rukometu

Enid Tahirović, nekadašnji kapiten rukometne reprezentacije BiH te golman mnogih bh. klubova i dva njemačka bundesligaša Gepingena i HSV-a, konačno uživa u svom zasluženom odmoru.

Igračku karijeru je definitivno odlučio okončati ove zime, u 40. godini. Iako je godinama bio profesionalni sportista i svakodnevno imao brojne obaveze, kaže da mu se nije teško navići na novi stil života.

"Kada čovjek godinama radi, nije mu se teško navići na odmaranje. Mislim da je mnogo teže kada je obrnuta situacija. Zaista uživam. Odmaram se od svega. Nema ni torbi, ni autobusa, ni svakodnevnih treninga pa ni utakmica. Dosta je bilo, sada se istinski odmaram od svega. Na kraju polusezone sam sa porodicom proveo odmor u Austriji i Njemačkoj, kod porodice i prijatelja. U BiH sam došao tek 12. januara i sada razmišljam šta i kako dalje", kaže Tahirović.

NN: Do kada se planirate odmarati?

TAHIROVIĆ: Ne znam tačno. Nigdje ne žurim, imam mnogo nekih planova, ali polako ću to rješavati. Trenutno nema ništa konkretno. Ne želim se zalijetati, dobro ću razmisliti šta ću dalje raditi.

NN: Hoćete li ostati u rukometu?

TAHIROVIĆ: Naravno, nadam se da ću ostati vezan za rukomet. U stvari, trudiću se da se to desi, a vidjećemo šta će biti. Postoje neke ideje da probam pomoći našem rukometu da se izvuče iz ove veoma loše situacije. Mislim da sam u stanju pomoći na tom planu. Postoje neki planovi da pomognem u mnogo segmenata, između ostalog, i kao član stručnog štaba seniorske reprezentacija, pa ćemo vidjeti šta će biti.

NN: Koliko ste pratili nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u Španiji?

TAHIROVIĆ: Iskren da budem, ne previše. Mislim da prva dva-tri dana turnira nisam pogledao niti jednu utakmicu. Kako je takmičenje odmicalo, najviše sam pratio Hrvatsku zbog mojih prijatelja Domagoja Duvnjaka, Igora Vorija, Blaženka Lackovića i još nekih momaka. Kada sam gledao jednu utakmicu Hrvata, počeo sam se trzati, kao da i dalje igram. Kasnije sam se smirio i normalno pratio utakmice.

NN: Ko je na Vas ostavio najbolji dojam?

TAHIROVIĆ: Hrvatska je za mene najprijatnije iznenađenje Svjetskog prvenstva. Znao sam da su u krugu kandidata za medalje, jer oni su uvijek u vrhu, ali nisam očekivao da će biti ovako dobri s podmlađenom reprezentacijom. Duvnjak je odigrao fenomenalan turnira, iako je prethodno imao vrlo napornu sezonu sa Hamburgom. Mislim da je on ubjedljivo najbolji igrač Svjetskog prvenstva, ali, eto, nagradu za MVP-ja dodijelili su Mikelu Hansenu. Iskreno, ne znam zbog čega, jer Duvnjak je bio briljantan. U završnici turnira sve je palo na njega i pitao sam se hoće li izdržati. No, uspio je. Žao mi je zbog njega, jer je sjajan momak i vrhunski rukometaš. Zaslužio je da bude najbolji igrač turnira.

NN: Kako ste vidjeli finale u kojem je Španija "pomela" Dansku?

TAHIROVIĆ: Ne znam da sam ikada gledao slično finale u bilo kojem rukometnom takmičenju, a kamoli na Svjetskom prvenstvu. Jednostavno se Špancima sve poklopilo, a Dancima ništa. Bilo mi ih je žao na kraju. Kao igrač, znam koliko truda treba uložiti da bi stigao do nekog finala, a onda onako izgubiš. Žao ti je svakoga ko u finalu izgubi 16 razlike. Moraću Hansa Lindberga malo zezati za taj poraz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije