Rukomet

Fahrudin Melić: Svaka kap znoja se isplatila

Fahrudin Melić: Svaka kap znoja  se isplatila
Fahrudin Melić: Svaka kap znoja se isplatila

Fahrudin Melić, dijete Rukometnog kluba Bosna iz Sarajeva, koji je svojevremeno trebalo da postane i reprezentativac BiH, plasirao se sa Crnom Gorom na Svjetsko prvenstvo u Španiji 2013.

Momak koji je u svojoj karijeri prošao i "sito i rešeto" konačno je dočekao svojih pet minuta. Kako i sam kaže, ova godina mu je definitivno najuspješnija u karijeri i sve mu se poklopilo. U svojoj prvoj sezoni u Gorenju iz Velenja osvojio je naslov šampiona Slovenije, a kao šlag na tortu stigao je plasman na veliko takmičenje sa Crnom Gorom. I to na kakav način, eliminisavši veliku Švedsku.

"Baš smo priredili pravu senzaciju. Posebno jer smo igrali oslabljeni bez nekoliko jako važnih igrača poput golmana Gorana Stojanovića, te Žarka Markovića i Mladena Rakčevića. Bili smo desetkovani, ali okupili smo se i rekli sami sebi da moramo dati i posljednji atom snage. Pogotovo smo dobro odigrali u Švedskoj, gdje smo imali loptu za pobjedu, ali spletom nesretnih okolnosti smo izgubili sa jedan razlike", priča oduševljeni Melić i nastavlja:

"U 'Morači' je bilo fenomenalno. Imali smo osjećaj da ne možemo podbaciti. Isplatila nam se svaka kap prolivenog znoja, jer smo eliminisali Švedsku i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. Napravili smo veliku stvar za crnogorski muški rukomet, jer je posljednjih godina bio u zapećku i u sjeni ženskog. Ovim uspjehom promovisali smo rukomet u sport broj jedan u Crnoj Gori."

Prilikom intoniranja crnogorske himne prije utakmice u Stokholmu domaćini su napravili grešku pustivši na razglasu pjesmu "Onamo, namo". No, reprezentativci su bez muzičke pratnje otpjevali "Oj, svijetla majska zoro". Ispostavilo se da je švedski gaf kobna greška.

Napravili smo veliku stvar za crnogorski muški rukomet, jer je posljednjih godina bio u zapećku, kaže Melić

"Ta situacija nas je nevjerovatno podigla. Iako nisam čistokrvni Crnogorac, jer samo vučem korijene odande, osjećao sam se sjajno. Bila je to nevjerovatna motivaciona injekcija koja nam je otvorila vrata Svjetskog prvenstva", smatra desno krilo slovenačkog šampiona.

Prije nego što je obukao dres Crne Gore, Melić je silno želio da zaigra za reprezentaciju BiH, zemlje u kojoj je odrastao i naučio prve rukometne korake. Bio je među kandidatima u vrijeme selektora Vojislava Rađe, a potom i Halida Demirovića. Međutim, Melić nikada nije uspio dobiti bh. državljanstvo, iako u Sarajevu živi gotovo cijeli svoj život, pa i danas.

"Nisam nikada dobio državljanstvo BiH, iako sam odigrao nekoliko prijateljskih utakmica u reprezentaciji dok je Demirović bio selektor. Nisam više mogao čekati pasoš i rado sam prihvatio poziv Crne Gore. Moram spomenuti i moj klub Bosnu. Jako mi je žao zbog svega što se dešava u Bosni. Nadam se da ću, bez obzira na sve probleme u kojima se klub nalazi, u njoj završiti karijeru. Ipak je Sarajevo moj grad, a Bosna moj klub, u kojem sam počeo igrati rukomet", priča Melić.

Prošao je sve starosne kategorije sarajevske Bosne i dugo se borio za mjesto u prvom timu. Išao je u Goražde, pa u Zrinjski, ali se uvijek vraćao među "studente", gdje je na kraju uspio izboriti mjesto prvotimca. Kasnije se odlučio da odigra sezonu u banjalučkom Borcu, a potom otišao u Gorenje.

"Imam još godinu dana ugovor sa Gorenjem, ali nije sigurno da ću ostati. Sve će se znati u narednih desetak dana. Ima nekoliko primamljivih ponuda, ali samo jedna me interesuje, i to ona iz Francuske. Ukoliko se to ne realizuje, ostaću u Velenju, gdje mi je odlično. Ove godine mi se sve poklopilo i vratio mi se sav uložen trud. U Gorenju sam odlično igrao i osvojio titulu, a sa reprezentacijom napravio veliki rezultat. Samo da se ovako nastavi", zaključio je Melić.

Šteta zbog BiH

Jedina reprezentacija iz bivše Jugoslavije koja neće zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Španiji 2013. je BiH.

"Bio sam na revanš susretu u 'Zetri'. Momci su zaista odigrali fenomenalnu utakmicu. Nije mala stvar onako deklasirati Njemačku, ali je još žalosnije da se s tom pobjedom nisu plasirali na SP. Zaista velika šteta, ali u prvoj utakmici su propustili svoju priliku", rekao je Melić.

Džaba im i Anderson

Šveđani su nakon mršavih 22:21 u prvoj utakmici za revanš u Podgorici u reprezentaciju vratili Kima Andersona, igrača Kila, koji je proglašen za najboljeg rukometaša Bundes lige.

"Kako nećemo biti sretni kada smo izbacili četvrtu reprezentaciju svijeta. Čak su i Andersona vratili. Prekinuli su mu odmor u Dubaiju kako bi igrao revanš, ali im to nije pomoglo. Onakvu atmosferu kakva je bila u 'Morači' pamtim još samo jednom u karijeri. Bilo je to sa Bosnom protiv Hamburga u 'Skenderiji', kada sam još bio dijete", kaže Melić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije