Rukomet

Gavranović: Grad ne može da plaća profesionalce

Gavranović: Grad ne može da plaća profesionalce
Gavranović: Grad ne može da plaća profesionalce

Kada zatreba, gasimo požar u sportskim klubovima, ali ne možemo da finansiramo profesionalne klubove i plate igračima od 13.000 KM, istakao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

Na adresu gradonačelnika često stižu molbe klubova da im finansijski pomogne ili da dobiju sredstva koja su im obećana. U Banjaluci postoji 267 sportskih organizacija i nemoguće je svima izaći u susret.

"Na primjer, karate nije obuhvaćen finansiranjem od strane grada, a ima 2.000 djece koji se bave ovim sportom, i po meni njih treba finansirati, a ne profesionalne sportiste. Neko zaključi ugovor sa igračem za platu od 13.000 KM i od grada treba da dobije platu. Ne može! Neka klub nađe novac. Radimo na poboljšanju uslova u sportu, to je posao, proces, i nije lako sve urediti. Gasimo požar, ali to nije dovoljno za aktivnost klubova. Sada su problem RK Borac, ŽRK Borac... a ranije je bio niz drugih klubova", istakao je Gavranović.

On je rekao da u sportu ima problema i dodao:

"Tražio sam sastanak sa Jasminom Davidovim, ministrom porodice, omladine i sporta RS. Treći ministar obećava izmjene Zakona o sportu, ali nemamo ih još. To stvara problem. Moramo da odlučimo šta ćemo finansirati i šta možemo. Kada damo FK Borac novac da nastavi sezonu, svi pitaju zašto je Borac dobio, kada damo RK Borac, pitaju zašto je dobio... i to je stalna priča u našim sportskim kolektivima."

Gavranović smatra da klubovima nedostaje odgovornost za trošenje sredstava.

"Mnogi su stvorili niz obaveza, a nemaju odgovornost. Ali, kao lokalna vlast nećemo dopustiti da to sve propada i ni krivi ni dužni se uključujemo u procese da ih održimo 'bajpasima'. Zovu me petkom i kažu da neće moći igrati u subotu ako im ne damo 3.000 KM. Damo novac, ali to nije način za finansiranje sporta. Ne možemo da finansiramo 260 klubova, ali moramo da dogovorimo način kako finansiramo. Šezdeset pet klubova je osnovano za četiri godine u gradu, to je dobro za razvoj sporta, ali se mora naći način kako će se to finansirati. Za sada mnogi klubovi uzimaju novac od roditelja. Gdje te pare završe? Mi dajemo podršku u vidu plaćenih termina u dvoranama, školama, terene... i to je novac, a to mnogi ne vide. Sponzora je sve manje i zato je pritisak na lokalnu vlast takav. Međutim, svi jednako propadaju sa malo para koliko imamo i bolje da se opredijelimo koga ćemo finansirati", rekao je gradonačelnik.

Požar sada treba gasiti u Ženskom rukometnom klubu Borac. Ne da bi igračicama bile isplaćene hiljade maraka, jer ne dobijaju plate uopšte, već da bi mogle da završe sezonu u Premijer ligi BiH.

"Ukoliko ne dobijemo obećana sredstva od grada, više od 100 pehara ćemo iduće sedmice odnijeti pred Gradsku upravu gospodi da vide šta smo radili. U teškoj smo situaciji i iz nje ne možemo izaći sami", rekao je Ranko Gligorić, direktor i trener ŽRK Borac.

Razlog za ovakav potez je sve lošija finansijska situacija u klubu.

"Grad nam je dužan 8.000 KM iz 2014. Skupština grada nije usvojila način finansiranja za ovu godinu, predstavnici grada se vade da nisu raspodijeljena sredstva po klubovima i da se ne mogu dijeliti. Obraćali smo im se, ali uvijek kažu da se ništa ne može riješiti bez gradonačelnika i njegovih saradnika zaduženih za podjelu sredstava. Gradonačelnik je rekao da će dug biti priključen sredstvima za ovu godinu, ali mi smo to zaradili za prošlu, imali smo aktivnosti i troškove", rekao je Gligorić i dodao:

"Već dvije godine nas muče finansije, jer oni koji su nam bili dužni isplatiti novac, Ministarstvo porodice omladine i sporta RS i grad, nisu ispoštovali dogovorenu dinamiku isplata. Ima klubova koji nemaju problema sa dinamikom. Mi 65 odsto aktivnosti ispunjavamo na osnovu novca dobijenog od grada, on nam je glavni izvor prihoda, jer je malo sponzora, i zbog kašnjenja u isplatama smo u sve težoj situaciji."

Klub je ove godine dobio 5.000 KM, ali taj novac je dug iz 2014.

"Prvi kvartal je prošao i još nismo dobili ni marku za 2015. Borac je na listi klubova od posebnog interesa za grad, ali taj prioritet se ne osjeća. Prvenstvo je nastavljeno, imamo mnogo obaveza koje slijede iz funkcionisanja kluba i takmičenja u Premijer ligi BiH. Da bismo nastavili takmičenje, potrebne su nam finansije. Ako smo u kategoriji prioriteta, grad bi morao da pokaže veći interes, posebno jer smo jedina ekipa iz Banjaluke u ovom rangu takmičenja", istakao je Tihomir Ljubojević, predsjednik kluba.

Kaže da su sredstva sponzora minimalna i uglavnom se svode na obećanja.

Gligorić je podsjetio da je Borac, pored ostalog, osvojio šest titula prvaka BiH, šest kupa i da je šest puta proglašen za najbolji klub u gradu, a da sada nema novca da otputuje u Bihać na utakmicu 15. kola.

"Nemamo novca da odemo u Bihać, da igračicama platimo sendviče. Osim toga, za jednu utakmicu na domaćem terenu porebno je 1.000 KM. Ako ne dobijemo sredstva od grada, jednostavno nećemo moći da se takmičimo, nemamo svrhu da postojimo. Nama je potrebno 20.000 KM da završimo sezonu, što se tiče lige, možemo takmičenje završiti i sa 10.000, ali samo smo prevozniku već dužni 17.000 KM", naglasio je Gligorić.

"Bila bi šteta da se klub ugasi"

U Borcu ističu da imaju dobar tim i da su bili u ovom sastavu od početka sezone, da bi se borili za titulu, a ne za opstanak u Premijer ligi.

"Imamo mlad i perspektivan tim, pokazali smo u posljednja tri meča da možemo da se borimo sa ekipama iz vrha tabele. Za vikend gostujemo Bihaću, što je, po meni, derbi kola. Pokušaćemo da osvojimo tri boda koja bi nam osigurala opstanak. Mi smo veliki klub i bila bi velika šteta da se Borac ugasi, ne samo za grad, nego i za RS i BiH. Dobro bi nam došla podrška grada jer kada vam neko pomogne, imate veću želju da to opravdate. Zaslužujemo veću podršku", rekla je Branka Majstorović, kapiten Borca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije