Rukomet

Halid Demirović: Stanić i Alilović odlučuju finalistu

Halid Demirović: Stanić i Alilović odlučuju finalistu
Halid Demirović: Stanić i Alilović odlučuju finalistu

Evropsko prvenstvo za rukometaše u Srbiji ulazi u svoju završnu fazu. Nakon velike borbe u prvom i drugom krugu za ulazak u finale igraće Srbija i Hrvatska, odnosno Španija i Danska.

O dosadašnjem toku prvenstva, ali i o onome što nas čeka u nastavku, razgovarali smo sa iskusnim rukometnim trenerom Halidom Demirovićem, koji je u bogatoj karijeri imao čast sjedjeti na klupi dvije reprezentacije Švajcarske i BiH.

"Od davnina postoji izreka da je odbrana osnov svega u rukometu, a na ovom Evropskom prvenstvu vratila se na velika vrata. Upravo reprezentacije koje su igrale najbolju odbranu stigle du do završnice. Izuzev Danske, koja je i dalje vjerna svom sistemu trči i šutiraj", počeo je Demirović razgovor za "Nezavisne".

NN: Veselin Vuković napravio je sjajan posao na klupi Srbije. Odveo ih je do polufinala. Kako Vi vidite igru Srbije i mogu li do samog krova Evrope?

DEMIROVIĆ: Prije svega imaju fenomenalnog Darka Stanića na golu, koji je ključni čovjek njihove sjane odbrane. I protiv Makedonije se vidjelo koliko im znači. Da je on branio dobili bi i tu utakmicu. Poznajem momka lično još iz vremena kada je počinjao karijeru. Bio je u švajcarskom Grashopersu, ali ne na ovom nivou. Što je stariji sve je bolji. Za mene je otkrovenje u pozitivnom smislu. On je taj koji je skidao lopte u ključnim trenucima i donosio prevagu Srbiji. Naravno, tu je i publika koja im daje dodatnu snagu i motiv. Potpuno su zasluženo u polufinalu.

NN: U borbi za finale sastaće se sa Hrvatskom. Kome dajete više šansi?

DEMIROVIĆ: Biće to veoma interesantna utakmica sa posebnim emocijama. Po meni i Hrvatska ima sjajnu odbranu, jer ovoga puta im i golmani odlično brane. Dakle, isti je slučaj kao kod Srbije. Biće neizvjesno i uzbudljivo do kraja i siguran sam da će to biti fenomenalna utakmica za gledanje. Mislim da bi mogli odlučiti golmani. Ko bude bolji, Stanić ili Mirko Alilović, taj će slaviti plasman u finale. Najvažnije je da sve ostane u sportskim okvirima i da svi iz bivše Jugoslavije uživaju u toj utakmici.

NN: Kome dajete prednost u drugom polufinalu između Španije i Danske?

DEMIROVIĆ: Uz Srbiju i Hrvatsku, za mene je Španija najkonstantnija i najbolja ekipa ovog prvenstva. Istina, Danska ima niz od tri pobjede i to im može puno značiti zbog samopuzdanja. Međutim, Španci su veoma uigrani i igraju sjajnu odbranu. Mislim da se Danci neće provući do kraja i očekujem da Španci budu finalisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije