Rukomet

Hrvati nisu sigurni ni sa tri pobjede, moraju navijati za Srbe

Hrvati nisu sigurni ni sa tri pobjede, moraju navijati za Srbe
Foto: Ilustracija | Hrvati nisu sigurni ni sa tri pobjede, moraju navijati za Srbe

Porazom od Švedske, rukometaši Hrvatske došli su u nezavidnu poziciju uoči početka drugog kruga na EP. Naime, Hrvatima čak ni tri pobjede (Bjelorusija, Norveška, Francuska) ne garantiraju plasman u polufinale.

Kao što je poznato izabranici Line Červara su prenijeli svega dva boda u drugi krug (Švedska i Francuska 4). Mnogo je kalkulacija, a jedan od načina da Hrvatska osigura jedno od prva dva mjesta jeste da ostvari tri pobjede, dok trijumf protiv Francuza u posljednjem kolu mora biti s pet ili više razlike.

S toga će Hrvati morati navijati prije svega da Švedska ostvari tri pobjede kako ne bi sa njom ušla u zatvoreni krug (Švedi bolji u međusobnom duelu), te za Srbiju koja bi mogla pomoći komšijama da obezbijede željeno polufinale. To u prevodu znači da bi "Oorlovi" trebali da otkinu barem bod Francuzima i Norvežanima.

Šta se dešava ukoliko Francuska, Švedska i Hrvatska budu imali isti broj bodova?

Ukoliko recimo Francuska pobijedi Švedsku minimalnom razlikom, Francuzi bi prije Hrvatske imali gol razliku +1, a Švedska +3. Tada bi Hrvatskoj protiv Francuske trebala pobjeda s tri gola razlike da bude druga u skupini, ali, ukoliko Francuska pobijedi Švedsku dva razlike, pobjeda Hrvatske nad Francuskom s tri gola razlike može biti nedovoljna za drugo mjesto, jer bi obje ove selekcije imale -1 gol razliku. U tom slučaju bolje plasirana bi bila reprezentacija s više postignutih golova.

Ako Francuska pobijedi Švedsku sa četiri gola razlike, Hrvatsku u borbu za medalje vodi samo pobjeda protiv Francuske od pet golova razlike.

Podsjetimo, Srbija baš kao i Bjelorusija u naredni krug nije prenijela niti jedan bod, te ima vrlo male šanse za polufinale. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije