Rukomet

I Savić na spisku

I Savić na spisku
I Savić na spisku

Nakon debitantskog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru početkom ove godine, pred rukometnom reprezentacijom BiH je novi izazov. Riječ je o nastavku kvalifikacija za "EURO 2016" u Poljskoj. Nakon prva dva kola Grupe 2 bh. rukometaši imaju bod osvojen u Bjelorusiji te poraz od Danske u Tuzli.

Na redu su dvije veoma važne utakmice, obje s Litvanijom. Prva je u Cazinu 30. aprila, a druga u Kaunasu 3. maja. Sa dvije pobjede BiH bi stigla na korak do plasmana na još jedno veliko takmičenje. Ipak, mnogo toga zavisiće i od međusobnih ogleda Danske i Bjelorusije. Najizglednija je varijanta da će ključni susret za odlazak u Poljsku bh. tim igrati u petom kolu, kada će u Zenici 11. juna ugostiti Bjeloruse.

No, sada je selektor Dragan Marković potpuno fokusiran na Litvaniju i dvije utakmice s njima. Spisak igrača na koje računa u spomenutom dvomeču proširio je za jedno ime u odnosu na onaj koji je objavljen 31. marta. Selektor je odlučio uputiti poziv i Kosti Saviću, koji se povrijedio tokom Svjetskog prvenstva. Srećom, njegov oporavak je okončan i Savić je već došao u optimalnu formu u svom klubu poljskom Azotiju Pulavi.

"Čini mi se da je situacija mnogo bolja nego pred Svjetsko prvenstvo. Nadam se da se ništa neće promijeniti do našeg okupljanja u nedjelju, 26. aprila, u Cazinu. Svi igrači su zdravi i spremni za ono što nas čeka u utakmicama s Litvanijom. Raduje me i činjenica da ih većina igra važniju ulogu u svojim klubovima nego što je to bilo prije dva-tri mjeseca. Nećemo imati mnogo vremena da se nešto specijalno pripremimo. Odradićemo četiri-pet treninga na kojima ćemo ponoviti neke stvari i pokušati u taktičkom smislu uvesti nešto novo. Naša osnova za dobar rezultat i dalje će biti čvrsta 6-0 odbrana, pa neka se protivnici prilagođavaju nama", kaže selektor Marković.

Prvi strateg bh. rukometaša kaže kako odlično poznaje narednog protivnika u kvalifikacijama.

"Imam dosta informacija o Litvancima. Tačnije, sasvim dovoljno da se dobro pripremimo. Oni u susretima s nama vide svoju šansu da naprave nešto u kvalifikacijama. I sa Danskom i Bjelorusijom dobro su igrali, dugo su se držali u egalu. Radi se o veoma dobroj reprezentaciji, koju moramo ozbiljno shvatiti ako želimo pobijediti. U proteklom periodu vrijednim radom smo stvorili renome u Evropi i ne želimo ga sada pokvariti. Stoga u utakmicama sa Litvanijom idemo na pobjede, iako neće biti nimalo lako", zaključio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije