Rukomet

Izbor najboljeg sportiste BiH u 2016. godini: Ženski rukometni klub Grude

Izbor najboljeg sportiste BiH u 2016. godini: Ženski rukometni klub Grude
Izbor najboljeg sportiste BiH u 2016. godini: Ženski rukometni klub Grude

Ženski rukometni klub Grude, koji je osnovan 2009. godine, za kratko vrijeme je postao jedan od najuspješnijih i najdominantnijih kolektiva u BiH. Iako je do prije tri godine igrao u Prvoj ligi Federacije, može se pohvaliti sa dvije titule prvaka BiH i dva osvojena Kupa BiH.

Osim u seniorskoj, Gruđanke briljiraju i u mlađim kategorijama, gdje su šampionke u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji.

U prošloj sezoni su titulu prvaka odbranile bez poraza. Dominaciju su potvrdile i u Kupu BiH. Apsolutne vladarke bh. parketa su i u novoj sezoni nastavile tamo gdje su stale u prethodne dvije sezone. Izabranice Zlate Zubac su osigurale jesenju titulu, a zvuči nevjerovatan podatak da duže od dvije godine ne znaju za poraz u domaćem takmičenju, pa se može reći da su i nove evropske rekorderke, ne uzimajući u obzir podgoričku Budućnost, koja nastupa samo u mini-završnici crnogorskog šampionata. U Premijer ligi su nanizale 48 vezanih pobjeda.

Grude su zadnji poraz doživjele od Katarine 9. novembra 2014. godine, a mogle bi vrlo brzo dostići i cifru od 1.000 i više dana bez poraza. U spomenutom vremenu Gruđanke imaju gol-razliku 1.623:993, po utakmici su postizale 34,5 pogodaka, a primale 21,12. Nastupile su i na međunarodnoj sceni, a u prvom kolu EHF-a su poražene od ekipe Frama.

Svečana manifestacija 16. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije