Rukomet

Izviđač: U "Boriku" smo uzeli titulu

Izviđač: U "Boriku" smo uzeli titulu
Izviđač: U "Boriku" smo uzeli titulu

Nakon 11 godina rukometaši Izviđača su vratili titulu prvaka BiH u Ljubuški. Kolo prije kraja Lige 4 Izviđač je pobjedom nad Vogošćom 29:23 došao na nedostižnih pet bodova u odnosu na Borac, koji će nakon tri uzastopne titule predati krunu timu iz Ljubuškog.

Upravo su pobjede protiv Banjalučana bile ključne za popularne "skaute", koji su tokom cijele sezone igrali najbolji rukomet u BiH. Trijumf u 5. kolu protiv Vogošće nije dolazio u pitanje, a na kraju je uslijedilo veliko slavlje igrača i navijača, koje je preneseno i na ulice hercegovačkog grada.

"Slavilo se do dugo u noć. Nije se spavalo, ali zaslužili smo to. Titulu smo osvojili pred 4.000 navijača koji su priredili pravi spektakl. Utakmica je bila neizvjesna i sav teret je bio na nama", kaže neispavani, ali presretni trener Izviđača Zdenko Grbavac, koji je ponosan na činjenicu da je sa mladom ekipom osvojio naslov prvaka.

"Uspjeh je veći kada se zna da smo imali najmlađu ekipu u ovom doigravanju. Posebno bih izdvojio igre u Ligi 4. Na kraju mogu reći da sam ponosan na njih", ističe trener novog prvaka BiH. Najbolji tim regularnog dijela sezone je pohod na titulu najavio pobjedom u prvom kolu u Banjaluci, što se ispostavilo kao ključno u sezoni.

"Upravo tako. Gostujuća pobjeda u 'Boriku' nam je donijela šampionsku titulu. Istina, mi smo prije početka Lige 4 priželjkivali da možemo otići do kraja, a to smo učinili kolo prije kraja", rekao je Grbavac, koji je dodao da se Liga 4 pokazala kao pun pogodak.

"Ligom 4 je napravljen veliki pomak. Sezona je bila naporna, imali smo puno ekipa. Ovo je samo potvrda da moramo ligu smanjiti. Ovaj plej-of je pokazao da se u BiH igra kvalitetan rukomet. On će biti još kvalitetniji za dvije godine kada se bude igrala Liga 12", kazao je, inače, selektor kadetske reprezentacije BiH, koji još ne razmišlja o mogućem igranju u SEHA ligi.

"To je jedna dimenzija više. Treba sjesti sa Upravom i razgovarati šta i kako dalje. Ima vremena."

Inače, u drugoj utakmici 5. kola Lige 4 Borac je u "Boriku" ubjedljivo savladao Maglaj sa 40:25 i tako preuzeo drugu poziciju. Do druge pobjede Banjalučane su prevodili Milo Nježić, Dean Šešić, Ivan Dumenčić i Dominik Smojver, koji su postigli po šest golova. U posljednjem kolu Borac gostuje kod Vogošće, a taj meč će dati odgovor ko će biti vicešampion BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije