Rukomet

Jasmin Mrkonja: Sivić veliko pojačanje

Jasmin Mrkonja: Sivić veliko pojačanje
Jasmin Mrkonja: Sivić veliko pojačanje

Okupljanje u Tešnju bilo je veoma korisno jer smo dobili nekoliko novih igrača i to na pozicijama na kojima smo bili deficitarni, kaže Jasmin Mrkonja, selektor U-18 rukometne reprezentacije BiH.

Nekada sjajni rukometaš, koji je sa Metaloplastikom i reprezentacijom bivše SFR Jugoslavije osvojio gotovo sve što se može osvojiti, sada vodi brigu o budućnosti bh. rukometa. Radi sa generacijom momaka rođenih 1997. i mlađima, a seriju okupljanja počeo je krajem februara u Tešnju.

Mrkonja planira u saradnji s ljudima iz RS BiH organizovati okupljanja dječaka svakog mjeseca, kako bi stekao što bolji uvid u njihov kvalitet, talenat, ali i vidio koliko napreduju.

"To su momci s kojima radim još od kadetske kategorije i dobro ih poznajem. U međuvremenu smo ostali bez pet-šest igrača, koji su nam se izgubili iz raznih razloga. No, ova kontrolna okupljanja i služe da bi se pronašli novi momci, a u Tešnju smo ih dobili nekoliko i veoma sam zadovoljan", priča Mrkonja.

On kaže da bh. rukomet ima lijepu budućnosti, jer momci koji dolaze dosta obećavaju. Čak misli da će neki od momaka iz njegove selekcije dobiti poziv za "A" reprezentaciju za nastavak kvalifikacija za "EURO 2016" krajem aprila i početkom maja ove godine. Tu prije svih misli na Vladana Lončara i Mateja Hrstića, koji su veliki potencijal.

"Nekolicina provjerenih momaka poput Lončara iz Pik Segeda i Hrstića iz Izviđača nije bila na ovom okupljanju. Volio bih spomenuti momke koji su prvi put bili s nama, a istakli su se u Tešnju. To su golman Nebojša Bojić iz Dervente, zatim desni bek Adnan Sivić iz Siska, lijevi bek Dino Hamidović iz Gračanice i srednji Dane Marković iz njemačkog Veclara. Dane je sin selektora Dragana Markovića i oduševljen je bio atmosferom i činjenicom da je bio na pripremama s nama. Posebno me impresionirao Sivić, momak koji je rođen u Sisku i bio je u konkurenciji za hrvatsku selekciju ovog uzrasta. No, oni su odugovlačili, pa se odlučio za BiH i to nas veoma raduje. Nismo najbolje pokriveni na toj poziciji desnog beka i čini mi se da će nam Sivić biti veliko pojačanje", dodaje Mrkonja.

Naše juniore pod vodstvom Mrkonje već od 14. do 18. marta čeka novo okupljanje, ovoga puta u Kaknju. Potom ih u aprilu čeka nastup na velikom međunarodnom turniru u Bugojnu, a u maju vjerovatno novo okupljanje ui Bihaću.

"Kvalifikacije za EP 2016. trebalo je da budu igrane u junu, a žrijeb grupa i domaćina turnira trebalo je da bude poznat u februaru. Međutim, iz nekog razloga EHF nije obavio žrijeb, niti je zvanično obavijestio naš savez o novim terminima. Mislim da će kvalifikacije vjerovatno biti prebačene za januar, ali to ne remeti naše planove. Želimo da imamo što više okupljanja. To Savez ništa ne košta, jer troškove podmiruju opštine", kaže Mrkonja i dodaje da bi Eldar Starčević, rukometaš njemačkog Gumersbaha, koji je karijeru počeo u Krivaji, trebalo da se vrati u bh. selekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije