Rukomet

Jedan pehar, mnogo favorita

Jedan pehar, mnogo favorita
Jedan pehar, mnogo favorita

Proteklog ljeta mnogo se trgovalo u rukometnom svijetu, pa klubovi u nešto izmijenjenim sastavima dočekuju start nove sezone Lige šampiona. Naravno, lista favorita je prilično duga, a u igri je samo jedan pehar, za koji će se boriti četiri najbolja kluba, u Kelnu, 30. i 31. maja naredne godine.

U prvi red favorita, bez obzira na neke izmjene u igračkom kadru, i dalje spadaju nosioci grupa Kil, Barselona, MKB Vesprem i Vive Kielce. Svoju šansu iz prikrajka vrebaće makedonski dvojac Metalurg i Vardar, zatim PSŽ, Rajn-Nekar Leven, Kolding i branilac naslova Flensburg.

Barselona bi mogla imati problema, jer je Arpad Šterbik otišao u Vardar, pa su ostali sa samo jednim iskusnim golmanom Danijelom Šarićem. Zanimljivo, nakon niza godina, Barselonu su napustili prekaljena krila Alberto Rokas i Huan Garsija, koji su otišli u redove Naturhausa, druogog španskog predstavnika u Ligi šampiona. Stigao je iskusi Islanđanin Gudjor Valur Sigurdson na poziciju lijevog krila, dok će kapiten Viktor Tomas držati desnu stranu. Stoga ostaje da se vidi koliko će Čabi Paskual uspjeti da izvuče iz ovog tima. Ekipu je renovirao i Kil. Došli su Domagoj Duvnjak i Žoan Kanjelas iz HSV-a. Uz starosjedioce Filipa Jihu, Marka Vujina, Kristijana Šprengera... trebalo bi ponovo da imaju dobru sezonu, koja im nije baš najbolje krenula u Bundes ligi. No, Liga šampiona je nešto sasvim drugo.

MKB Vesprem, bh. internacionalca Mirsada Terzića, napravio je možda i najbolji posao tokom ljeta. Zadržali su cijeli kostur ekipe, koji je na okupu već duži period, te konkurenciju pojačali pivotom Andreasom Nilsonom i univerzalcem, iskusnim Kristijanom Cajcom. Ovo bi mogla biti njihova sezona. U "veliku četvorku" ove sezone spada i poljski šampion Vive Kielce sa Talantom Dujšebaevom na klupi. Gotovo svi članovi zlatne poljske generacije rukometaša su tu, a uz njih tu je i prava kolonija Hrvata, predvođena Ivanom Čupićem. Vrijedi spomenuti da će ove sezone BiH imati šest igrača koji će igrati u LŠ. Uz spomenute Šarića i Terzića, tu su još: Ivan Karačić (Meškov), Vladimir Vranješ (PIK Seged) i Damir Doborac (Šafhauzen). Tu je i trener iz BiH Bilal Šuman, koji u tandemu sa islandskim selektorom Aronom Kristjansonom vodi danski Kolding.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije