Rukomet

Jovica Cvetković, proslavljeni rukometni as i selektor Srbije, za "Nezavisne": I mi sanjamo medalju

Jovica Cvetković, proslavljeni rukometni as i selektor Srbije, za "Nezavisne": I mi sanjamo medalju
Foto: Aco Čavić | Jovica Cvetković, proslavljeni rukometni as i selektor Srbije, za "Nezavisne": I mi sanjamo medalju u Hrvatskoj

Svi u Hrvatsku dolaze da osvoje medalju, tako da i mi sanjamo medalju, zašto da ne? Nikoga ne treba zanemarivati ni potcenjivati, moguće je da bude neko iznenađenje, a ja se nadam da bismo to mogli biti mi, rekao je za "Nezavisne" Jovica Cvetković, proslavljeni rukometni as na klupi rukometne reprezentacije Srbije, uoči Evropskog prvenstva koje počinje naredne sedmice.

"Orlovi" ulaze u završnu fazu priprema za Euro. Nakon nastupa na turniru u Švajcarskoj, gdje su upisali dva poraza od Švajcarske i Rumunije, srpski rukometaši će do početka prvenstva odigrati još tri kontrolna duela protiv Saudijske Arabije, Makedonije i Slovenije. I uoči ovog okupljanja Cvetković se našao u velikim problemima u vezi sa sastavljanjem ekipe. Sa spiska su otpali Strahinja Milić, Ilija Abutović, Rastko Stojković i Momir Rnić. 

"Činjenica je da imamo mnogo povređenih igrača. Ono što je još problematično jesu povrede Žarka Šešuma, te Bojana Beljanskog, a tu je i gripozni Draško Nenadić. Ipak, nadam se da ćemo uspeti da se konsolidujemo i da ćemo kompletni dočekati početak EP", ističe selektor Srbije. 

"Orlovi" se nalaze u izuzetno teškoj Grupi A zajedno sa selekcijama Hrvatske, Švedske i Islanda, a prve tri reprezentacije nastaviće takmičenje u drugom krugu. 

"Mi imamo dobre igrače, ipak pravljenje ekipe je proces. Idemo u Hrvatsku da napravimo što bolji rezultat, idemo od utakmice do utakmice i gledaćemo da pokušamo pobediti sve protivnike", kaže legendarni Cvetković. 

Pod posebnom lupom biće prvi okršaj na EP između domaćina Hrvatske i Srbije. O ovom duelu se već uveliko priča, mediji se utrkuju ko će donijeti veći senzacionalistički naslov uoči otvaranja šampionata. 

"Mi ne razmišljamo tako, nama je svaka utakmica ista. Mi znamo svoje ciljeve, nikoga ne treba izdvajati. Ono što mogu da kažem da kod nas ne postoji pritisak. Znamo koje su njihove prednosti i slabosti i to ćemo pokušati iskoristiti. Posle utakmice sve se zaboravlja. Nadam se samo da ta utakmica, bez obzira pobedili ili izgubili, neće doneti neke posledice u nastavku turnira. Moramo poduzeti prave poteze jer nas odmah čeka Švedska, a onda i Island", govori Cvetković i dodaje:
"Hrvati će biti pod pritiskom, baš kao i Slovenci koji osvajanjem medalje na SP nose breme na leđima, jer uvek je teže braniti nego osvajati. Francuzi su opet prvi favoriti, ali tu ima još dosta dobrih reprezentacija, kao što su Danska, Španija, Nemačka, ali ni Hrvate ne treba eliminisati iz vrha. To su selekcije koje su u prošlosti navikle da se bore za medalje, ali, kažem, nije isključeno da bude neko iznenađenje", zaključio je Cvetković. 

Evropsko prvenstvo u rukometu igra se od 12. do 28. januara u četiri hrvatska grada: Zagrebu, Splitu, Poreču i Varaždinu, a 16 reprezentacija će biti podijeljene u četiri grupe. 

Poruka BiH: Švajcarce ozbiljno shvatite

Za kraj je naš sagovornik prokomentirao i selekciju Švajcarske, s kojom će BiH igrati ključne duele u kvalifikacijama za SP. 
"Radi se o vrlo ozbiljnoj reprezentaciji koja igra brzo i moderno. Imaju dobre šutere i treba ih ozbiljno shvatiti. Mi smo izgubili sa 32:28, ali bilo bi drugačije da nismo bili ograničeni brojem igrača i da smo bili kompletni", zaključio je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije