Rukomet

Jovica Cvetković za "Nezavisne": Sa BiH bismo imali turnir AVNOJ-a

Jovica Cvetković za "Nezavisne": Sa BiH bismo imali turnir AVNOJ-a
Foto: Ilustracija | Jovica Cvetković za "Nezavisne": Sa BiH bismo imali turnir AVNOJ-a

Lepo je videti skoro celi region na Euru u Hrvatskoj. Iskreno, žao mi je zbog toga što se BiH nije plasirala, jer bismo tada imali turnir AVNOJ-a, kaže za "Nezavisne" proslavljeni rukometaš i aktuelni selektor rukometne reprezentacije Srbije, koju je odveo na evropski šampionat u Hrvatskoj.

Na narednom Evropskom prvenstvu igraće pet selekcije iz regiona. Pored domaćina Hrvatske, na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta gledaćemo Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Sloveniju.

"Iskreno, drago mi je zbog svih tih zemalja, na kraju krajeva igraćemo na našem terenu u regionu i sigurno je da nas čeka veoma zanimljivo prvenstvo. Pokazalo se da je ovo region rukometa, da smo nadareni za ovaj sport. Ne znam zašto se BiH nije plasirala, ali opet kažem da mi je žao", ističe nekadašnji igrač Crvene zvezde i Metaloplastike, s kojima je osvojio dvije titule prvaka Evrope, a u svojim vitrinama ima i zlato sa Svjetskog prvenstva 1986. godine u Švajcarskoj s reprezentacijom Jugoslavije.

Srbija je kvalifikacionu grupu za Euro završila na drugom mjestu iza Bjelorusije. "Orlovi" su osvojili osam bodova, te su u grupi zajedno još s Poljskom i Rumunijom uspjeli da ostanu neporaženi na gostujućem terenu.

"Dali smo sve od sebe da napravimo rezultat. Velika je stvar što nismo izgubili nijednom na strani. Na kraju ostaje žal zašto nismo zauzeli prvo mesto da bismo bili u povoljnijem položaju pred žreb. U Belorusiji smo s izmenjenim sastavom pokazali da imamo potencijal. Treba još vremena da igramo modernu igru, a videćemo u vremenu ispred nas koliko ćemo u tome uspeti", govori Cvetković i dodaje:

"U Hrvatskoj očekujem da se ne zadržimo kratko. Najbitnije je da su posle sušnih godina stvari krenule nabolje. Belorusi su već godinama na velikim takmičenjima i oni se zadovoljavaju što igraju s najboljima, a znamo koliko ulažu u rukomet. S druge strane, mi koji smo propustili nekoliko takmičenja odmah očekujemo medalje. Dok god smo takvi imaćemo problema. Treba dugoročno raditi i pripremati se, jer ne može se rezultat napraviti preko noći", izjavio je selektor srpskih rukometaša, koji je na klupu sjeo u oktobru prošle godine.

Dio trenerske karijere Cvetković je proveo na klupi Borca, koji je u nedavno završenoj sezoni osvojio šampionsku titulu.

"Borac jeste šampion, ali nikako da stane na noge, sve je toplo - hladno. Šteta je za jedan takav veliki klub da ima problema, svi moraju da se pozabave Borcem, koji po mom mišljenju mora da igra u nekim evropskim takmičenjima", zaključio je Cveković.

Sutra žrijeb

Žrijeb za Euro u Hrvatskoj (12. do 19. januara) biće održan u petak u dvorani "Lisinski". Ekipe će biti uvršene u četiri bubnja. U prvom će biti Njemačka, Španija, Hrvatska i Francuska, u drugom Danska, Bjelorusija, Švedska i Makedonija, u trećem Norveška, Srbija, Crna Gora i Češka, te u četvrtom Mađarska, Slovenija, Austrija i Island. Grupna faza takmičenja će se igrati u Zagrebu, Splitu, Poreču i Varaždinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije