Rukomet

Karačići: Kako preživjeti petak?

Karačići: Kako preživjeti petak?
Karačići: Kako preživjeti petak?

Dva televizora u dnevnoj sobi i na oba se gleda rukomet. Ovo je proteklih dana ritual u domu Ankice i Ante Karačića u Raštanima, kod Mostara, a kako i ne bi kad njihovi sinovi Ivan (29) i Igor (26) nastupaju na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

I ne samo to: njih dvojica će se u petak zajedno naći na parketu u Kataru, ali na suprotnim stranama jer, kao što je već poznato, Ivan igra za BiH, a Igor za Hrvatsku. Situacija da će igrati brat protiv brata na SP u rukometu se dosad nikad nije desila, pa je otuda i razumljivo zašto su se u srijedu u njihovom domu obrele brojne novinarske ekipe. Prvo pitanje koje se samo nametalo bilo je: za koga će ukućani navijati?

"Prvi put u životu gledaću duel BiH i Hrvatske, odnosno mojih sinova. Ne znam kako ću se ponašati. Srce se podijeliti ne može! Neka pobijedi bolji, odnosno neka bude X i neka obje reprezentacije idu u drugi krug. Hrvatska je već osigurala plasman u osminu finala. Nadam se da će i BiH protiv Tunisa uraditi isto, pa će mi biti lakše gledati ako znam da oba idu naprijed", kazao je Ante za Anadoliju.

Mama Ankica rijetko gleda sinove kad igraju jer se boji da će se neki od njih povrijediti.

"Ne znam kako ću to preživjeti! Već sam ih jednom gledala u Banjaluci kad su igrali skupa, i to mi je bilo najgore u životu. U petak ću navijati za obojicu", dodaje mama Ankica.

Imaju Karačići još jednog sina, najmlađeg Gorana (18), koji je golman juniorske fudbalske reprezentacije BiH i Zrinjskog. I njega ovih dana svi ispituju za koga će navijati.

"Ne mogu se više obraniti od svih koji stalno ispituju, telefon mi se usijao", smije se Goran, koga to ipak ne smeta previše, prenosi Bljesak.info.

U Raštanima su i Ivanova supruga Ineta, te njihovo dvoje djece Ivona (7) i Leon (godinu i po). Mlada porodica Karačić uskoro bi trebala da dobije još jednog člana jer je Iveta u trećem mjesecu trudnoće, a njih dvije su specijalno za ovu priliku nalakirale nokte u bojama zastave BiH, dok su zbog Igora na prstu lijeve ruke naslikale šahovnicu.

"Ponosni smo i sretni zbog obojice", poručili su Karačići koji će u petak u pet časova svi biti ispred TV ekrana, osim možda majke Ankice.

Sportski geni

Ivan, Igor i Goran Karačić ljubav prema sportu naslijedili su od oca Ante, koji je bio fudbaler u mostarskom Veležu, a i djed im je bio golman u tom klubu nakon Drugog svjetskog rata.

Ipak, Ivan i Igor su izabrali rukomet. Ivan je karijeru izgradio u Izviđaču, Borcu i Meškovu, a Igorov put je išao preko Zrinjskog, sarajevske Bosne i sada Vardara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije