Rukomet

Kosta Savić: Karabatić nije prepotentan

Kosta Savić: Karabatić nije prepotentan
Kosta Savić: Karabatić nije prepotentan

Rukometni reprezentativac BiH Kosta Savić (25) imao je zanimljiv put u svojoj karijeri. Krenuo je iz rodnog Brčkog, tačnije iz Lokomotive, da bi danas igrao rame uz rame s Nikolom Karabatićem, jednim od najboljih rukometaša današnjice.

Prije nego što je stigao u francuski PAUC, desni bek bh. reprezentacije iz Lokomotive je otišao u slovenačko Krško, a potom se vratio kući u sarajevsku Bosnu. Nakon što su "studenti" doživjeli finansijski fijasko, Savić je posredstvom svog menadžera u februaru 2012. došao u PAUC, tada francuskog drugoligaša. Sada ima zadovoljstvo igrati u jednoj od najjačih liga svijeta, i to zajedno s Karabatićem.

"Ambicije kluba su bile da se plasira u Prvu ligu i to me najviše privuklo. Dogovorili smo se da potpišem polugodišnji ugovor, a ukoliko klub uđe u Prvu ligu da ga produžim za još godinu dana. Srećom, sve je išlo po planu i ostao sam u 'Pauku'. Sada sam produžio ugovor za još dvije godine, tako da ću ovdje ostati do ljeta 2015, a onda ćemo vidjeti šta dalje. Mogu reći da sam dolaskom u Francusku napravio pravi potez", kaže Savić.

NN: U zimskom  prelaznom roku u PAUC je stigao Karabatić, a nešto ranije i njegov brat Luka. Koliko ste dobili njihovim dolaskom?

SAVIĆ:  Istina, Luka je stigao prije tri mjeseca, a dolaskom i Nikole dobili smo jako puno u svakom pogledu. Najprije u igračkom pogledu. S njima dvojicom smo mnogo jači nego u prvom dijelu, što se i vidjelo u prve tri utakmice nastavka sezone. Dobili smo Biler, remizirali s Monpelijeom i tijesno izgubili od Šamberija. Sada je naš opstanak u ligi dosta realniji nego ranije. Biće nam od velike pomoći, jer nekako u pravilu klubovi koji dođu iz nižeg ranga najviše problema imaju u prvoj sezoni. Ako uspijemo ostati, onda će naredne sve biti puno lakše. Dolaskom Nikole Karabatića trebalo bi da se popravi i finansijska situacija u klubu, jer je sada poraslo interesovanje sponzora za nas. Mnogo smo zanimljiviji i medijima nego ranije.

NN: Kakav je odnos Karabatića sa saigračima u timu?

SAVIĆ: Iskreno, radi se o jako dobrom momku, koji uopšte nije prepotentan, niti se po bilo čemu želi izdvajati od nas ostalih. Svi u ekipi imamo potpuno normalnu komunikaciju, pa je tako i s Nikolom. Družimo se svi prije i nakon treninga i utakmica.

NN: Na kojem jeziku komunicirate s Karabatićima?

SAVIĆ: Malo na našem, malo na francuskom. Pošto još učim francuski više njega koristimo. Zasad mi dobro ide. Najvažnije je da ih razumijem. Već godinu dana sam ovdje i zaista dosta dobro komuniciram na francuskom.

NN: Za PAUC igra još jedan budući bh. reprezentativac Boris Bečirović. Jeste li vi imali uticaja na njegovu odluku da zaigra za BiH?

SAVIĆ: Boris je sjajan momak i dosta mi je pomogao kada sam došao ovdje. Međutim, nisam uopšte znao da postoji mogućnost da zaigra za BiH. Ranije je igrao za Sloveniju. Njega je kontaktirao Mirza Muzurović, direktor naše reprezentacije, i razgovorali su o toj mogućnosti. Meni je rekao da će igrati za BiH tek kada je donio tu odluku.

NN: Koliko će Bečirović pojačati bh. tim u nastavku kvalifikacija za "EURO 2014"?

SAVIĆ: Svaki kvalitetan igrač nam je dobrodošao. Pojačaće konkurenciju, a mislim da ćemo dosta dobiti na brzini naše igre. Svakako bićemo raznovrsniji i opasniji s njim.

April šansa za popravni

NN: Reprezentacija je katastrofalno otvorila kvalifikacije za EP. Može li se nešto popraviti u nastavku?

SAVIĆ: Porazi od Austrije, a potom i kući od Srbije mnogo su nas udaljili od Evropskog prvenstva u Danskoj. Može se čak reći i da su kvalifikacije za nas propale odmah na startu. Međutim, možemo učiniti dosta toga u nastavku. Moramo dati sve od sebe da popravimo taj jako loš dojam koji smo ostavili u prva dva kola. Nadam se da ćemo u aprilu biti mnogo bolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije