Rukomet

Makedonci prejaki za zmajeve

Makedonci prejaki za zmajeve
Makedonci prejaki za zmajeve

Rukometna reprezentacija BiH drugi put je poražena na Svjetskom prvenstvu u Kataru. "Zmajevi" su danas u okviru 3. kola Grupe B izgubili od Makedonije rezultatom 22:25, ali i dalje imaju šanse za plasman u drugi krug takmičenja.

BiH je loše otvorila susret, što su Makedonci iskoristili i poveli 5:1. Ipak, brzo su se izabranici selektora Dragana Markovića pribrali, izjednačili na 6:6, a zatim i poveli 7:6. Do kraja prvog dijela Makedonci su za nijansu bili bolji, pa su nakon 30 minuta vodili 13:11. U nastavku su "zmajevi" zaigrali bolje, brzo su izjednačili, a rezultatska klackalica na snazi je bila sve do 51. minuta, kada su se Kiril Lazorov i društvo "odlijepili" na tri gola viška - 22:19. BiH se vratila na minus jedan (21:22), ali Makedonci su onda ponovo dodali gas, stekli tri pogotka prednosti (24:21) i BiH više nije imala snage za preokret. Najefikasniji kod "zmajeva" bili su Senjamin Burić i Dejan Malinović sa po četiri gola. Dobru partiju pružio je i golman bh. tima Benjamin Burić (17 odbrana), dok je kod Makedonaca Dejan Manaskov bio najbolji sa šest golova. Narednu utakmicu izabranici Dragana Markovića igraju u srijedu (17 časova) protiv Tunisa.

Hrvatska je u istoj grupi opravdala ulogu favorita protiv Irana ubjedljivo slavivši rezultatom 41:22. "Kauboje" je do treće pobjede u Kataru predvodio Zlatko Horvat sa čak 12 golova.

U okviru Grupe A, Brazil je ostvario prvu pobjedu u duelu sa Bjelorusijom (34:29), a posebno raspoloženi za igru u redovima "karioka" bili su Fabio Čifuja i Felipe Ribeiro, koji su postigli po osam golova. Španija nije imala problema protiv nejakog Čilea (37:16), a po šest golova za "furiju" postigli su Kristijan Ugalde i Valero Rivera.

Dan ranije ubjedljive pobjede ostvarili su skandinavski timovi, a tijesne Poljaci i Nijemci. Danska je deklasirala Saudijsku Arabiju (38:18), najviše zahvaljujući Henriku Toftu, strijelcu osam golova. Švedska je "razbila" Češku (36:22), a još jednom je odbrambena formacija "tri krune" bila besprijekorna sa Matijasom Andersonom na golu. Česi su ponovo bili oslabljeni, jer njihov najbolji igrač Filip Jiha nije nastupio zbog virusa. U novom trijumfu Šveđana posebno impresivan bio je iskusni Kim Anderson sa 10 golova. Island je bez mnogo muke savladao Alžir (32:24), a dominirao je Gudjon Valur Sigurdson, koji je mrežu rivala zatresao osam puta. Sjajno ga je pratio Aron Palmarson, koji je postigao sedam pogodaka.

Poslije senzacionalne podjele bodova sa Danskom, Argentinci nisu bili daleko od iznenađenja i protiv Poljske. Tim Martina Biglera je odigrao veoma loše na startu protiv Nijemaca, pa im je pobjeda protiv "gaučosa" bila imperativ. Nisu blistali Marcin Lijevski i drugovi, ali su zabilježili prva dva boda (24:23).

Njemačka je uspjela da slomi otpor Rusije (27:26) i upiše drugi trijumf na planetarnoj smotri. "Pancere" je predvodio Uve Gensmejer sa devet golova. Francuska je dobila nezgodni Egipat (28:24), a najbolji je bio Nikola Karabatić, koji je postigao šest golova.

"Znali smo da će biti teška utakmica. Egipat je veoma dobra ekipa, davali su golove sa deset metara. Među favoritima smo, ali Svjetsko prvenstvo je teško takmičenje, dosta utakmica je pred nama i moramo da idemo korak po korak", izjavio je Karabatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije