Rukomet

Marković vjeruje mladim snagama

Marković vjeruje mladim snagama
Marković vjeruje mladim snagama

Nakon što je u prošlom kvalifikacionom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2013. u Španiji dosta podmladio rukometnu reprezentaciju BiH, selektor Dragan Marković se izgleda odlučio na sličan potez i pred kvalifikacije za "EURO 2014" u Danskoj.

Na širem spisku od 28 rukometaša, koji je već proslijeđen EHF-u, nalazi se dosta momaka koji su još juniorskog uzrasta. Na ovakav potez Markovića je primorala i činjenica da je dosta standardnih reprezentativaca donedavno bilo bez kluba, ali i da su mnogi zbog loše finansijske situacije u Evropi otišli u Aziju, tačnije Katar i Liban. Uz sve to povrijedio se desni bek Dejan Malinović.

Bh. rukometaše 31. oktobra očekuje jako važna utakmica na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Markovićevi izabranici gostovaće u Austriji u prvom kolu Grupe 7, a selektor i dalje ne zna na koje će igrače moći računati. Samo četiri dana kasnije u Sarajevu će ugostiti Srbiju i već tada bi moglo biti jasno kakve su šanse BiH da se domogne Danske.

"Deni Velić i Nikola Prce tek su otišli u Aziju i ne znam hoće li ih klubovi pustiti, odranije imamo problema sa odazivom Duška Čelice, koji je u Kataru. Povrijedio se Malinović, pa sam odlučio priliku dati Kosti Saviću, koji odlično igra u Francuskoj. Imam puno dilema, ali do 29. oktobra i okupljanja u Beču situacija će biti čista, znaću na koje igrače mogu ražunati", priča Marković i nastavlja:

"Ne želim se previše žaliti. Grupa jeste teška i imamo problema sa igračima, ali isto tako ima i momaka koji igraju u sjajnoj formi. Prije svih tu je Adnan Harmandić, koji igra fenomenalno u Veclaru, zatim Faruk Vražalić i Vladimir Vranješ, dvojac iz Ademar Leona, Mirsad Terzić diže formu u Vespremu, a Muhamed Toromanović je kao i uvijek odličan u Visli. Da ne spominjem Enida Tahirovića, koji proživljava drugu mladost, i Nebojšu Grahovca, koji je prvi golman Šamberija. Dakle, imamo se čemu nadati u kvalifikacijama", zaključio je selektor bh. tima.

Bh. selekcija će se 29. oktobra okupiti u Beču, a zatim otputovati u Linc, gdje će se dva dana kasnije sastati sa Austrijancima. U drugom susretu prvog kola Grupe 7 sastaće se Srbija i Rusija u Nišu.

Dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam grupa, te najbolja trećeplasirana, plasiraće se na "EURO 2014" u Danskoj.

Na Markovićevom spisku nalaze se: Golmani: Enid Tahirović (HSV, Njemačka), Nebojša Grahovac (Šamberi, Francuska), Adnan Šabanović (Čelik), Admir Ahmetašević (Gračanica), Benjamin Burić (Izviđač MI grupa), Mirza Haseljić (Borac M:tel); desna krila: Faruk Vražalić (Ademar Leon, Španija), Deni Velić (El Jeis, Katar), Damir Delić (Borac M:tel); lijeva krila: Vukašin Stojanović (Vojvodina, Srbija), Mirko Mikić (Borac M:tel), Amir Čakić (Sloga); desni bekovi: Marko Panić (Šamberi, Francuska), Kosta Savić (PAUC, Francuska), Goran Biljaka (Sloga), Ivan Milas (Izviđač MI grupa), Elis Memić (Bosna Bh. Telecom); srednji bekovi: Damir Doborac (Gradačac), Adnan Harmandić (Veclar, Njemačka), Ivan Karačić (Meškov, Bjelorusija), Stefan Janković (Borac M:tel); lijevi bekovi: Mirsad Terzić (MKB Vesprem, Mađarska), Duško Čelica (El Jeis, Katar), Nikola Prce (Al Sad, Liban); pivoti: Muhamed Toromanović (Visla Plok, Poljska), Senjamin Burić (Izviđač MI grupa), Vladimir Vranješ (Ademar Leon, Španija) i Elmir Građan (Borac M:tel).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije