Rukomet

Sestre Martinović: Lakše je suditi muškarcima

Sestre Martinović: Lakše je suditi muškarcima
Foto: N.N. | Martinović: Lakše je suditi muškarcima

U svijetu sporta više nije nikakvo čudo da pravdu na sportskim borilištima dijele žene. I u BiH je sve više mladih sutkinja, ali da sudijski par čine sestre, to baš i nije tako čest slučaj. Sestre Martinović, Tijana i Ivana, već godinama sa velikim uspjehom sude na rukometnim bh. terenima.

Za atraktivni par kažu da su jako autoritativne sa pištaljkom, simpatične, a uvjerili smo se da su i veoma komunikativne. Sestre iz Teslića su trenutno jedine sestre u sudijskoj organizaciji BiH koje sude utakmice muške i ženske Premijer lige, a trenutno su jedini ženski par na bh. terenima, jer ostale djevojke koje sude su na odmoru zbog trudnoće.

"Možemo reći za sebe da smo odrasle na rukometnom igralištu 20x40. Želje i ambicije naše porodice su bile da se bavimo tenisom, gimnastikom ili nekim 'nježnijim' sportom, međutim naše želje su ostale na rukometu. Dok su se druge djevojke spremale za izlaske, mi smo vikende provodile na putovanjima i utakmicama, stvarajući nove ožiljke na koljenima", počela je priču Ivana.

Rukomet su zavoljele još u osnovnoj školi, Tijana je imala osam, a Ivana 10 godina. Tako je nastala neraskidiva veza između rukometa i sestara, koje su na početku karijera dosta obećavale.

"Bile smo lideri u svojim klubovima, proglašavane smo za rukometašice godine Teslića (Tijana 2002, Ivana 2003. i 2004). Ipak, studije i poslovne obaveze su nas udaljile od aktivnijeg bavljenja rukometom. Prvi zvižduci počinju 2008/09. godine i na taj način ostajemo vezane za rukomet", ističe starija sestra Tijana.

Svejedno im je da li sude ženske ili muške utakmice, iako priznaju da je malo lakše suditi muškarcima.

"Svakoj utakmici pristupamo ozbiljno i uglavnom nemamo problema s 'ljutim igračima', iako je lakše suditi muški rukomet zbog manje tehničkih grešaka. Trudimo se da se izborimo u svakoj situaciji. Teren je prostor na kojem se osjećamo ispunjeno i sretno. Jedna stvar koja nas izdvaja od ostalih sudijskih parova je ta što smo sestre, te imamo iskreniji i direktniji odnos jedna sa drugom, koji primijete i ostali", naglašava crnokosa Ivana.

Dok su u sudijskoj organizaciji uglavnom nalaze u muškom svijetu, u privatnom poslu su uglavnom okružene ženama.

"Vodimo uspješno svoj studio za uljepšavanje te pokušavamo naći balans između toga. Neki ne mogu povezati te dvije stvari, nama se često dešava da u svom salonu imamo rukometne teme. Proteklo Evropsko prvenstvo je bila svakodnevna tema, te su nas žene slušale sa ne baš tako velikim interesovanjem", kroz smiješak govori plavokosa Tijana, koja dodaje da, osim bh. lige, sude i na mnogim međunarodnim turnirima, od kojih se izdvaja TV turnir šampiona u Doboju.

Za kraj su dodale da su kroz sudijsku karijeru nailazile na dosta prepreka, zbog kojih su razmišljale i da odustanu, ali ljubav prema rukometu bila je jača.

"Rukometne dvorane su naš dom. Imamo ambicija da napredujemo, trudom i radom, i vjerujemo da ćemo i uspjeti", poruka je sestara Martinović, koje pripremaju diplomske radove. Tijana će uskoro postati profesor engleskog jezika, a Ivana diplomirani pravnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije