Rukomet

Mulabdić: Prolazak u drugi krug je realnost

Mulabdić: Prolazak u drugi krug je realnost
Mulabdić: Prolazak u drugi krug je realnost

Mehmedalija - Dado Mulabdić, bivši reprezentativac BiH, te golman banjalučkog Borca i mnogih drugih klubova, već pet godina je angažovan u rukometnoj reprezentaciji Tunisa, gdje radi kao trener golmana.

Zanimljivo, osim Mulabdića na klupi Tunišana kao selektor sjedi bh. trener Sead Hasanefendić, nekadašnji selektor BiH i Srbije.

Stoga će dvoboj bh. rukometaša sa Tunisom u Grupi B Svjetskog prvenstva u Kataru biti veoma zanimljiv za našu javnost. Kao najbolja afrička reprezentacija Tunis u Dohu dolazi sa namjerom da prođe grupu, što nam je potvrdio i Mulabdić.

"Interesovanje za rukomet u Tunisu je ogromno, kako medija, tako i običnih ljudi. Što se tiče sporta, rukometaši su među pravim zvijezdama u zemlji. Stoga su i očekivanja velika, ali treba biti realan. Mislim da je prolaz u drugi krug neka naša realnost i to ne bi smjelo doći u pitanje. Iako moram naglasiti da nas čeka veoma težak posao, jer imamo izuzetno tešku grupu u kojoj dominira balkanski mentalitet i nikoga ne smijemo potcijeniti", kaže Mulabdić na početku razgovora za "Nezavisne novine".

NN: U grupi će biti i BiH, za koju ste nekada igrali. Kakve su šanse bh. tima da prođe prvi krug?

MULABDIĆ: Dragan Marković i njegovi izabranici samim plasmanom na Svjetsko prvenstvo napravili su ogroman uspjeh. Eliminisati Island u baražu je za svaki respekt. Međutim, u Katar dolaze kao debitanti i mislim da će im to biti mali hendikep. Pratim, koliko je moguće, dešavanja u našoj BiH, i vidim da ima dosta problema sa povrijeđenim igračima. Isto tako tokom sezone pojedini reprezentativci nisu imali zapaženu minutažu u svojim klubovima. Sve to bi moglo uticati na krajnji rezutlat. Naravno, moja želja je da zajedno Tunis i BiH, moje dvije reprezentacije, prođu u drugi krug. Nadam se da će se to i ostvariti, mada nam neće biti lako, jer ponavljam, grupa je jako teška.

NN: Po mnogima, Hrvatska je favorit Grupe B. Dijelite li i Vi takvo mišljenje?

MULABDIĆ: Svakako. Grupa je dosta izjednačena, osim što se izdvaja Hrvatska po svemu. To je reprezentacija koja ima kvalitet, kontinuitet sjajnih rezulata i veliki broj osvojenih medalja na najvećim svjetskim takmičenjima. Po mom mišljenju, oni su jedini siguran sudionik drugog kruga iz naše grupe. Ostale ekipe su tu negdje. Makedonija je veoma jaka. Austrija nije nimalo naivna selekcija, što su pokazali u kvalifikacijama. Iran je tu kao neki autsajder, ali i svima velika nepoznanica. O njima se malo zna osim da ih vodi trener sa naših prostora Borut Maček. Prije njega je bio Ivica Rimanić i imaju neki kontinuitet dobrog rada. Ako ih se ne shvati ozbiljno, s njima bi moglo biti problema.

NN: Pet godina radite sa golmanima u juniorskoj i seniorskoj reprezenaciji Tunisa. Koliki je napredak u tom periodu napravljen?

MULABDIĆ: Svoj rad vrednujem po tome koliko sam ostao ovdje, a to je pet godina. Znači da su oni koji su me angažovali zadovoljni i to je jedino mjerodavno. Imam tri golman s kojima tokom cijele godine radim tri dana sedmično individualno, a ostatak sedmice su u svojim klubovima. I statistički podaci, koji istina nekada mogu i prevariti, pokazuju da smo napravili dobar posao. Dobro brane i prihvatili su moje principe rada. To im je nedostajalo u klubovima, a jedno vrijeme i u reprezentaciji. Ponosan sam da sam ovdje već pet godina i da su tuniski golmani na svakom velikom takmičenju odlično branili.

NN: Kada je Tunis krenuo sa pripremama za Svjetsko prvenstvo?

MULABDIĆ: Što se mog dijela posla tiče, počeli smo još 20. oktobra. Do polovine novembra smo prošli fizički dio priprema i potom se okrenuli tehničko-taktičkim treninzima. Sejo sa igračima radi stalno tokom godine. Reprezentativci iz domaćih klubova su periodično na okupu po tri dana, a kada dođe nedjelja IHF-a, onda dođu i igrači iz inostranstva. No, sa pripremama za Svjetsko prvenstvo krenulo se 10. decembra, a kompletni smo od 24, kada nam se priključio i posljednji "stranac" Vael Žaluz iz Barselone.

NN: Kakav je plan priprema do starta prvenstva?

MULABDIĆ: Radićemo u Tunisu do Nove godine. Potom ćemo otići u Švajcarsku, gdje ćemo nastupiti na turniru "Jelou kup" i zatim se opet vratiti. Do polaska za Dohu, koji je planiran 12. januara, u Tunisu ćemo odigrati dvije kontrolne utakmice sa Rusijom.

NN: Kao igrač imali ste priliku sarađivati sa Hasanefendićem, dok je bio selektor BiH. Kakva je Vaša sadašnja saradnja?

MULABDIĆ: Od kako je Sejo došao, imam potpunu slobodu u radu i mogu reći da mi je on velika podrška. Prepustio mi je rad sa golmanima i u taj dio posla se ne miješa gotovo nikako. On se bavi svojim poslom sa igračima. Napravili smo jednu fuziju u kojoj funkcionišemo jako dobro. Tačno se zna šta ko i kada treba da radi i to je jako važno. "Šef" je sjajan i izvlači iz mene maksimum, ali i iz reprezentativaca. Tunišani su napravili pravi potez što su ga vratili na klupu reprezentacije. Sada je to sve mnogo ozbiljnije nego što je bilo. Sejo je jednostavno čovjek ispred ovog vremena kada je u pitanju rukomet. On po pet mjeseci ranije predvidi neke stvari koje će se dešavati u svijetu rukometa. Zaista je sjajan za saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije