Rukomet

Na Litvance provjerenim snagama

Na Litvance provjerenim snagama
Na Litvance provjerenim snagama

Najbolji rukometaši Bosne i Hercegovine, pod vodstvom selektora Dragana Markovića, okupili su se u Bihaću, gdje će se pripremati za ogled trećeg kola Grupe 2 kvalifikacija za EURO 2016 sa Litvanijom u Cazinu.

Već 3. maja bh. rukometaše čeka ogled sa istim rivalom, ali u Kaunasu.

Nakon nastupa na Svjetskom prvenstu u Kataru početkom ove godine, apetiti našeg nacionalnog tima znatno su porasli, pa naglašavaju kako sada žele otići u Poljsku, gdje će se naredne godine održati Evropsko prvenstvo. Za to im je potrebno da osvoje drugo mjesto u Grupi, iza neprikosnovene Danske, mada u nekim varijantama i treća pozicija može donijeti odlazak na EURO.

No, o toj varijanti u bh. timu uopšte ne razmišljaju. Potpuno su fokusirani na naredne dvije utakmice sa Litvancima, u kojima žele potvrditi svjetsku klasu te dokazati da nastup u Kataru nije bio slučajnost.

"Iskreno, svi mi djeluju sretni i zadovoljni što smo se nakon tri mjeseca ponovo okupili. Što se mene tiče, zaželio sam se utakmica i posla, a i igrači su stigli u dobrom raspoloženju. Većina ih je u boljoj formi nego što je to bilo na Svjetskom prvenstvu. Igraju dobro za svoje klubove i odlučni su da napravimo dva važna koraka ka plasmanu u Poljsku. Nadam se da ćemo sa dvije pobjede dokazati da nismo slučajno igrali Svjetsko prvenstvo, ali i kako bismo zadržali sve u svojim rukama. Naime, onda bismo odlučivali sami o svojoj sudbini u utakmici sa Bjelorusijom, 11. juna u Zenici, a ne da moramo osluškivati ostale rezultate", priča selektor BiH Dragan Marković.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo nema previše promjena u bh. timu. Marković se uglavnom odlučio za provjerene igrače, s tim što nije mogao računati na golmane Nebojšu Grahovca i Peđu Dejanovića. Zato su priliku dobili mladi naraštaji Petar Jokanović iz Borac M:tela i Nebojša Bojić iz Dervente. U reprezentaciju se vratio Marko Panić, koji je zbog povrede propustio Katar, a selektor je odlučio pozvati još dva nova imena na bekovskim pozicijama. Riječ je o juniorskim bh. reprezentativcima Adnanu Siviću i Vladanu Lončaru. Upravo će Lončar, uz Vladimir Vranješa i Mirsada Terzića, zbog klupskih obaveza u mađarskom prvenstvu kasniti na okupljanje.

"Situacija je znatno bolja nego u januaru. Vratio nam se Panić, koji je jako važan igrač za nas. Nikola Prce i Ivan Karačić došli su u optimalnu formu. Čak se i Kosta Savić oporavio od povrede sa Svjetskog prvenstva, tako da mogu reći da odavno nisam imao bolju situaciju kada je igrački kadar u pitanju. Istina, opravdano kasne Terzić, Vranješ i Lončar, ali nas to ne bi trebalo da poremeti, jer ovoga puta imamo širinu. Nadam se da ćemo uz dobar rad u narednih nekoliko dana uspjeti u duelu s Litvancima potvrditi naš kvalitet i klasu", zaključio je bh. selektor.

Za Muhameda Toromanovića, kapitena rukometne reprezentacije, utakmica sa Litvancima imaće posebnu draž, jer će je igrati u svom rodnom gradu.

"Radujem se tome da su ulaznice za utakmicu već rasprodate, što znači da nas čeka prelijep ambijent u kojem je uživanje igrati. Nadam se da ćemo publici uzvratiti dobrom igrom i pobjedom. Ipak, moramo biti oprezni i ni u kom slučaju ne smijemo potcijeniti protivnika. Jasno je da smo u ovom trenutku kvalitetniji od Litvanije, ali nisu oni nimalo naivni. Moramo biti maksimalno angažovani i koncentrisani ako želimo obje pobjede. Tek onda ćemo razmišljati o Bjelorusiji i toj vjerovatno ključnoj utakmici. Naravno, nadam se da ćemo ove kvalifikacije uspješno okončati i plasirati se na Evropsko prvenstvo", rekao je Toromanović.

Markovićevi aduti

Marković će za Litvaniju računati na sljedeće igrače: golmani: Benjamin Burić (Gorenje), Petar Jokanović (Borac M:tel), Nebojša Bojić (Derventa); lijeva krila: Alen Ovčina (Al Šamal, Kat), Mirko Mikić (Borac M:tel); desna krila: Faruk Vražalić (Balingen, Njem), Muhamed Zulfić (Bosna Sarajevo); lijevi bekovi: Nikola Prce (Azoti, Polj), Duško Čelica (PPD Zagreb, Hrv), Mirsad Terzić (MKB Vesprem, Mađ), Vladan Lončar (Pik Seged, Mađ); srednji bekovi: Ivan Karačić (Meškov, Bje), Josip Perić (SC Katar, Kat); desni bekovi: Dejan Malinović (Kretej, Fra), Marko Panić (Šamberi, Fra), Adnan Sivić (Sisicia, Hrv), Kosta Savić (Azoti, Polj); pivoti: Vladimir Vranješ (Pik Seged), Muhamed Toromanović (Kretej, Fra) i Senjamin Burić (Gorenje, Slo).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije