Rukomet

Na startu bez Velića

Na startu  bez Velića
Na startu bez Velića

Deni Velić trebalo je, uz Mirsada Terzića, da bude povratnik u rukometnu reprezentaciju BiH za susret kvalifikacija za "EURO 2016" protiv Bjelorusije i Danske, ali kako sada stvari stoje, na njegov povratak u dres sa državnim grbom čekaće se do priprema za Svjetsko prvenstvo.

"Velić je uvijek bio dio ove reprezentacije. Nažalost, imao je nekih problema u Kataru, pa ga određeni period nisam zvao. Ovoga puta sam ga stavio na spisak, ali vjerovatno će propustiti Bjeloruse i Dance. Razgovarao sam s njim i dogovorili smo se da propusti ovu akciju, ali ću na njega ozbiljno računati za Svjetsko prvenstvo", kaže Dragan Marković, selektor bh. rukometaša, koji se nalazi u Poljskoj, gdje vodi Azoti iz Pulavija.

I pored klupskih obaveza, bh. selektor kaže da nađe dovoljno vremena da razmišlja o reprezentaciji BiH i prvim rivalima u kvalifikacijama za EP.

"Zaokupljen sam Bjelorusijom i Danskom, ali i Svjetskim prvenstvom koje nas čeka. Puno smo toga upregnuli, pa i u organizaciji. Mnogo se više radi i u stručnom štabu reprezentacije, ali i u Rukometnom savezu BiH. Plasman na Svjetsko prvenstvo donio nam je mnogo obaveza, ali i veliku satisfakciju. Također, ovim rezultatom reprezentacije otvorila su se vrata u Evropi mnogim našim igračima. Dosta njih se 'uhljebilo' na račun eliminacije Islanda. Međutim, ima tu i nekih stvari koje bole. Priča se samo o Islandu, a niko ne spominje kako smo se prošetali kroz grupu u kojoj su bili Estonija, Latvija i Portugal, kao to je normalno da se te selekcije dobiju. Isto je i sa Grčkom, koju smo deklasirali u oba ogleda predkvalifikacija za EP. Kod nas se samo čeka nešto loše pa da te počnu kritikovati. To rade i Safetu Sušiću, koji je napravio istorijski podvig", iskren je Marković.

Ogled sa Bjelorusijom je na rasporedu 29. oktobra u Minsku, a sa Danskom 2. novembra u tuzlanskom "Mejdanu". Kompletiranje reprezentacije planirano je za 26. oktobar u Sarajevu.

"Do nedjelje će se morati pojaviti i posljednji igrač sa spiska pozvanih. Zadovoljan sam što će dosta njih doći nekoliko dana ranije, vjerovatno 23. oktobra, pa ćemo imati nešto više vremena za uigravanje. Ipak se moramo nositi sa selekcijama kao što su Bjelorusija i Danska, a njihova najveća prednost u odnosu na nas je uigranost. Ne plašimo se nikoga. Odlika ovih igrača je skromnost, a to je velika vrlina. Oni ne očekuju ništa ni od koga, dođu na pripreme, vrijedno rade i onda izginu na terenu za državni dres. Bio bih prezadovoljan kada bi iz prve dvije utakmice izašli sa jednim bodom", dodao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije