Rukomet

Najvažniji prvi meč s Iranom

Najvažniji prvi meč s Iranom
Najvažniji prvi meč s Iranom

Rukometna reprezentacija BiH se danas okupila u mostarskom hotelu "Bristol", čime su i zvanično počele pripreme za Svjetsko prvenstvo koje će se od 15. januara do 1. februara 2015. održati u Kataru.

Za debitantski nastup na velikoj rukometnoj sceni izabranici Dragana Markovića spremaće se u Mostaru, Sarajevu i na kraju u Dohi, posljednjih desetak dana pred start takmičenja.

Bilo je vidljivo da su reprezentativci, kao i članovi stručnog štaba u dobrom raspooženju stigli u grad na Neretvi, gdje će imati idealne uslove da u miru odrade prvih desetak dana pripremnog perioda.

"Ponosan sam što sam na čelu ove reprezentacije. Naravno, vrlo mi je drago što smo duh državnog tim proširili na cijelu zemlju. Ovdje ćemno boraviti do 30. decembra, a onda ćemo imati slobodno do 2. januara. Tada ćemo se ponovo okupiti u Sarajevu i nastaviti s radom, da bismo 4. januara krenuli put Katara. Tamo ćemo obaviti finalni dio priprema. Za nas je najvažnija utakmica s Iranom na otvaranju takmičenja u Grupi B. Nadam se da ćemo taj susret dočekati potpuno spremni. Imali smo i ranije problema sa povredama, pa smo se uspijevali snaći. I ovoga puta se nećemo predavati, nego ćemo tražiti alternativna rješenja", kaže Marković i nastavlja: "U kvalifikacijama smo bili nepoznanica, ali nakon pobjeda nad Latvijom, Estonijom, Portugalom i Islandom više nismo. U svijetu rukometa smo postali veoma zanimljivi i svi prate šta se dešava u našem taboru. To nam je dokaz da postajemo vrhunska reprezentacija. Zato smo i pozvani na turnir u Katar pred samo Svjetsko prvenstvo. Pred polazak u Dohu odrediću 19 igrača koji će konkurisati za tim. Tokom boravka u Sarajevu i Mostaru svi pozvani će dobiti šansu da se nametnu, jer su to i zaslužili."

Svi reprezentativci su istakli da im je izuzetno zadovoljstvo što su se okupili u Mostaru. Jedan od njih je i Benjamin Burić, golman slovenačkog Gorenja.

"Sretan sam što smo na pripremama u Mostaru. Osjećam se kao kod kuće, jer sam nekoliko godina igrao u komšiluku u Ljubuškom. Prvi dojmovi nakon okupljanja su sjajni. Atmosefra je odlična i uvjeren sam da ćemo svi 'ginuti' jedan za drugoga. Najteža će biti neizvjesnost do prve utakmice. Svjetsko prvenstvo je nešto potpuno novo za nas, ali smo spremni na te izazove. Uz dobru pripremu i analizu protivnika možemo napraviti dobar rezultat. Mislim da možemo biti jedno od prijatnijih iznenađenja u Kataru. Moje mišljenje je da je najvažnije da pokažemo volju i želju, a onda ni rezultat neće izostati", smatra Burić.

Protivnici bh. rukometaša u Grupi B Svjetskog prvenstva biće Iran, Austrija, Makedonija, Tunis i Hrvatska. U osminu finala plasiraće se četiri prvoplasirane selekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije